Az EU Tanácsa jóváhagyta a MiCA szövegét, a javaslat az Európai Parlament elé kerül szavazásra

Az Európai Tanács bizottságának képviselői jóváhagyták a digitális eszközök európai uniós szabályozásával kapcsolatban a kriptoeszközök piacai, azaz a MiCA (Markets in Crypto-Assets) néven ismert keretrendszerét. A véglegesített szöveget pedig szavazásra továbbították az Európai Parlamentnek.

Egy október 5-i tájékoztató szerint az Európai Tanács Állandó Képviselők Bizottsága (European Council’s Permanent Representatives Committee) jóváhagyta a MiCA szövegét. Egyúttal már el is küldték azt az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának elnökének. Edita Hrdá, az Állandó Képviselők Bizottságának elnöke megerősítette, hogy a kriptoeszközök keretrendszerének javaslata ebben a formában és szövegezéssel lép hatályba, “amennyiben az Európai Parlament első olvasatban elfogadja a javaslatot.”

A MiCA-javaslat, amelyet először 2020 szeptemberében terjesztettek az Európai Bizottság elé, a kriptovaluták egységes szabályozási keretrendszerének megteremtését célozza az Európai Unió tagállamai között. Amennyiben a parlamenti bizottság jóváhagyja a szöveget, a jogszabályok 2024-tól léphetnek hatályba. A bizottság következő ülése október 10-én lesz. Ha ez jóváhagyásra kerül, akkor az EU most először alakít ki szabályozási keretet a kriptoeszközökre. Emellett a javaslat tárgyalja a kriptoeszköz-kibocsátókra és a kriptoeszköz-szolgáltatókra vonatkozóan is a különféle szabályozási kereteket.

MiCA

Az Európai Unió a digitális eszközök átlátható szabályozásán dolgozik

“Fontos biztosítani, hogy az Európai Unió pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályai megfeleljenek a digitális korszak elvárásainak és követelményeinek. El kell érni, hogy a szabályozás hozzájáruljon egy olyan, a jövőre felkészült gazdaság megteremtéséhez, amely az emberek javát szolgálja, többek között az innovatív technológiák használatának lehetővé tételével.” – áll a MiCA legfrissebb szövegezésében. “A kriptovaluta-eszközökre vonatkozó átfogó uniós keretrendszer hiánya a felhasználók bizalmának elvesztéséhez vezethet az ilyen eszközökkel kapcsolatban. Ez jelentősen akadályozhatja az ilyen eszközök piacának fejlődését”.

Az Európai Parlament, a Bizottság és az Európai Tanács politikai döntéshozói már több körben megvitatták a MiCA bevezetéséhez kapcsolódóan a kriptopénzekre vonatkozó szabályozások harmonizálását mind a 27 tagállamban. A konszenzust azonban a proof-of-work bányászatról és a stabilcoinokról szóló viták késleltették. A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao a Binance Blockchain Week szeptemberi rendezvényén azt mondta, hogy az új MiCA rendelet könnyen “globális szabályozási szabvánnyá válhat. Így ezt az egész világon gyorsan lemásolhatják majd”.

A javaslat terjes terjedelemben itt olvasható, egyébként a jelenlegi szövegezés szerint 380 oldal.