Normalizálódott az amerikai piac a Bitcoin spot ETF-ek körül

Most már egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a Bitcoin spot ETF-ek körüli eufória alábbhagyott és a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) kiáramlását már nem tudják ellensúlyozni a beáramlások. Ennek eredményeként az április 12-én záruló héten az összes Bitcoin spot ETF tekintetében 1766 bitcoin kiáramlás volt összesítve tapasztalható.

Volt két olyan nap, amikor például a Fidelity Wise Origin Bitcoin Alapja (FBTC) egyetlen dollárnyi beáramlást sem tudott regisztrálni, megtörve ezzel a január 11-én kezdődött napi sorozatot. Így mostanra már csak a BlackRock iShares Bitcoin Alapja (IBIT) az egyetlen, amelybe a jóváhagyás óta minden egyes nap érkezik beáramló tőke.

Fényes és stabil jövőt jósolnak továbbra is a Bitcoin spot ETF-eknek

A legtöbb fennmaradó alap, többek között az Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO), a VanEck Bitcoin Trust (HODL) és a Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR) esetében a napi nulla beáramlás és az esetenkénti kiáramlás teljesen elfogadott napi trend lett. Persze azért pánikolni nem érdemes. A Bloomberg ETF-fel foglalkozó egyik elemzője rámutatott, hogy teljesen normális az ETF-ek piacán. Az amerikai piacon elérhető ETF-ek mintegy 83%-ában nulla volt a beáramlás a hétfői napon.

James Seyffart rámutatott hogy egy ETF részvényeinek létrehozására és visszaváltására csak akkor kerül sor, ha a kereslet és a kínálat elég nagy eltérése áll fenn, és ennek költsége alacsonyabb, mint a fedezeti ügyleteké. A bitcoin ETF-ek esetében ezek a létrehozási egységek 5000 és 50000 részvény között mozognak. Ha ennél kisebb az eltérés, akkor az árjegyzők pontosan úgy kezelik a kereskedelmüket, mint egy normál részvény esetén. Viszont az sem biztos, hogy a Bitcoin ( BTC Price BTC Price ) spot ETF-ek esetén így marad az alacsonyabb forgalom. A kezdeti fellángolás után most van egy lefelé ívelő trend.

De a többség (elemzők, befektetési vezetők között) úgy látja, hogy hatalmas még a potenciál és további beáramlások várhatóak. Hiszen nagyon sok bank vagy nyugdíjalap még csak most végzi az átvilágítási folyamatát, mielőtt megfontolná a befektetést az újonnan jóváhagyott ETF-ekbe. A következő hónapokban aztán ahogy döntéseket hoznak, valószínűleg megint megugranak majd a beáramlások. A Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) viszont egy teljesen másik történet. Ott napi szinten áramlik ki minimum 1000 bitcoin és nem is fog ez változni. Ez főleg a piachoz képest kifejezetten magas költsége miatt van így.