Technikai elemzés: Vége lesz-e valaha az IOTA zuhanásának?

Az IOTA július vége óta a piaci kapitalizációjának a felét elvesztette, de mostanra újra növekedésnek indult. Jelenlegi piaci kapitalizáció alapján a 10. helyet foglalja el a Coin Market Cap  rangsorában, 150 millió US dollárral megelőzve a monerót és a TRON-t.

Mi történt eddig?

Először is szeretnék egy átfogó képet mutatni az IOTA-ról a napos grafikon segítségével.

2017 decemberében, ahogy sok másik instrumentum úgy ez a kriptodeviza is csúcsot ért. Természetesen az ezután bekövetkező korrekció (kék bear turn) az IOTA-t is utolérte és mélyrepülésbe taszította, ami egészen április elejéig tartott. Az árfolyam a mélypont (lowest point) elérése után egy erős bikás (bull turn) fordulatot vett. Ezután up-trendbe lépett át, és egy egész hónapon át stabilan menetelt fölfele majd újra az IOTA zuhanásának (piros bear turn) lehettünk tanúi.

Mit mond a grafikon?

Most már jól látható, hogy ezt az emelkedést a bordó színnel ábrázolt csökkenő trendvonal állította meg. Azóta az IOTA árfolyama medvés trendben mozog mivel továbbra sem tudta ezt a trendvonalat áttörni. Emellett a volatilitása is egyre csökken, amit következő ábrán lévő ATR indikátor is szemléltet.

A megjelent csökkenő háromszög alakzat végéhez érve várható volt egy kitörés. Sokan gondolhatták, hogy az alakzat befejeződésével a medvés trend is véget érhet. Erre megvolt az esély, mivel az árfolyam a charton található legerősebb támaszhoz (piros vízszintes vonal jelzett 0.914-es árszint) simult hozzá. Joggal várhatták, hogy ez a támasz felfelé fogja lökni az IOTA árfolyamát.

De ahogy sok másik esetben itt is lefelé lépett ki az árfolyam a csökkenő háromszög alakzatból, ezzel az utóbbi hónapok legmélyebb pontjára rántva az árfolyamot.

Mi várható a közeljövőben, vége lesz-e az IOTA zuhanásának?

Az új mélypont ellenére lehetnénk bizakodóak az IOTA-val kapcsolatban, az előző 10 napban nem túl meredeken, de felfelé kezdett araszolni az árfolyam. Az elmúlt 5 nap csak bika gyertyákat hozott és a 21-es periódusú mozgóátlagot (MA 21) is átlépte a IOTA ára. Ezek még együtt sem túl erős szignálok, de mindenképp biztató jelek.

Sok az akadály, kevés az idő

A másik oldalról nézve az árfolyam alatt lévő ATR indikátor, ami a piaci volatilitást méri, egyre inkább csökken, amely alapján egyre kevesebb aktív kereskedő aktív van az IOTA piacán. Ez egy közelgő nagyobb árfolyam mozgás szele is lehet, ami közel sem biztos, hogy fölfelé fog megtörténni. Az árfolyamnak több akadályt is át kell törnie fölfelé, hogy stabil bikás trend alakulhasson ki.

Az ábrán láthatóan átlépte a csökkenő trendvonalat, de még korai lenne mondani, hogy áttörte, könnyen lehet fals kitörés. Az árfolyam főtámaszából fő ellenállási zóna lett, ami szintén egy kritikus pont, ha újra elér oda az árfolyam. A jelenlegi volatilitással, még ha el is jut a fő ellenállási zónáig, nem valószínű, hogy elsőre át tudja törni. Sokkal több és aktívabb vásárlókra van szüksége az IOTA-nak ahhoz, hogy újra egy erős bikás trendbe tudjon lépni. További folyatódó medvés trend katasztrofális veszteségeket hozhat az IOTA számára.