Végérvényesen kitiltott oldaláról a Facebook egy fejlesztőt, mert hasznos eszközt adott a felhasználók kezébe

A böngésző bővítmény lényegében törölte a felhasználók hírfolyamát.

Végérvényesen kitiltotta a Facebook azt a fejlesztőt, aki létrehozta azt a kis bővítményt, mely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy automaikusan leállíthassák ismerőseik és csoportjaik követését a közösségi oldalon.

Louis Barclay által kifejlesztett “Unfollow Everything” (összes követések leállítása) böngésző bővítményt lehetővé tette a Facebook felhasználóknak, hogy töröljék hírfolyamukat, ezzel megszüntetve Facebook kapcsolataik további követését. A Facebook ugyan lehetővé teszi a tagok számára, hogy egyenként megszüntessék ismerőseik, csoportjaik követését eltávolítva ezzel az oldalaik tartalmának megjelenését a hírfolyambázisból, ami tulajdonképpen nem más, mint a Faceook algoritmusszerűen vezérelt szíve, de nem komplettan egyszerre. Barclay eszköze automatizálta ezt és képes volt törölni azonnal a felhasználók hírfolyamát.

A Slate minapi cikkében Barclay így fogalmazott az eszköz használatával kapcsolatos tapasztalatairól:

Jól emlékszem, mit éreztem, amikor először állítottam le a követéseket. Csodálatos volt. Tulajdonképpen semmi sem veszett el, hisz közvetlenül az ismerőseimre és csoportjaimra keresve még mindig láthattam posztjaikat. Az irányítás viszont az én kezembe került. Már nem éreztem a kísértést, hogy folyamatosan lejjebb görgessek a végtelen tartalomcsatornán. A Facebook-on eltöltött időm drámaian csökkent. Egyik napról a másikra a Facebook-függőségem kezelhetővé vált.

Válaszul a Facebook az év elején üzenetet küldött Barclay-nak a kitiltásról, melyben közölte, hogy megsértette az oldal szolgáltatási feltételeit a szoftverével, amely automatizálja a felhasználói interakciókat. Barclay úgy nyilatkozott, hogy akkor “véglegesen letiltották Facebook- és Instagram-fiókomat” és “követelték, hogy soha töbet ne hozzak létre olyan eszközöket, melyek kölcsönhatásba lépnek a Facebook-kal vagy annak szolgáltatásaival”.

Barclay azt is megjegyezte, hogy a “követések leállítása” eszközét a svájci Neuchatel Egyetem kutatói is használták, hogy tanulmányozzák a hírcsatorna hatását az emberek boldogságára. Hozzátette, hogy nem akart perbe keveredni egy billió dolláros céggel, mint a Facebook, így egyszerűen eltávolította az eszközt.

Barclay esete a Facebookkal nem a legjobb időben történt (bár mikor is lehet kedvező az időzítés egy folyamatosan bővülő cég számára?).
Frances Haugen volt Facebook alkalmazott a héten vallott a közösségi óriás ellen, annak kielégíthetetlen növekedési igényéről, mely véleménye szerint gyakran a felhasználók jólétének árán történik.

“A biztonságunkkal fizetünk a nyereségéért” hangzott el a 60 perc című interjúműsorban. A Haugen által kiszivárogtatott dokumentumok közé tartozik egy olyan belső kutatás, mely rávilágít, hogyan súlyosbítja az Instagram használata egyes tinédzserek testi problémáit és mentálhigiénés problémáit. A Facebook első reakciójában rágalomnak tartja Haugen tanuvallomását.

Haugen Facebook-leleplezéséshez képest Barclay története vitathatatlan. Végtére is a Facebook szolgáltatási feltételei nagyon egyértelműek arra vonatkozóan, hogy a felhasználók milyen eszközöket építhetnek be, így a követések leállítása nyilvánvalóan megsértette ezt a megállapodást.

Bár ebből a történetből is látszik a Facebook hozzáálása a felhasználói bázisához. Ezenkívül az is, hogy akarja az emberekben azt az érzést kelteni, hogy ők irányítanak, anélkül, hogy teljesen kiengedné őket a markából. Továbbra is lehetséges az egyéni követések leállítása, de ezen folyamat automatizálása túlságosan is megkönnyítené a hírfolyamról való leiratkozást, ami meggátolná, hogy a felhasználók visszatérjenek, s a Facebook hirdetésekből származó bevételeit tovább növeljék. Természetesen továbbra is tilos a Barclay-hez hasonló eszközök beépítése – még akkor is, ha ezek korlátozott mértékűek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük