Végre a Coinbase is becsatlakozott a Bitcoin Lightning hálózatába

Az egyik vezető kriptotőzsdének számító Coinbase bevezeti fokozatosan a Bitcoin Lightning Network támogatását. A bejelentés szerint a felhasználók a mobil és asztali platformokon majd fokozatosan választhatnak, hogy a Bitcoin mainneten vagy a Lightning Networkön küldik-e a bitcoinjaikat. Nagyon a Bitcoin Lightning Networköt nem igazán kell bemutatni senkinek.

A 2018-ban indult második réteges protokoll lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy úgy mozgassanak tárcák között BTC-t, hogy egyébként nem is lépnek kapcsolatba közvetlenül a Bitcoin blokklánccal. A Coinbase és a Lightning integrációját a 2022-ben alapított amerikai Lightspark nevű cégnek köszönhetjük. A vállalat célja a Lightning Networkhöz kapcsolódó céges termékek terjesztése.

A Coinbase számára csak az előre menekülés az egyetlen út

A Coinbase többféle opciót megvizsgált a Lightning integrációra. Mindenképpen nem letétkezelő integrációs partnerben gondolkodtak. Ugyanakkor a felhasználói élmény átadását és fejlesztését ki akarták szervezni. A felhasználóknak nem kell node-ot futtatniuk, csatornát kezelniük vagy a likviditás miatt aggódniuk, ezeket mind a Lightspark és a Coinbase intézi. Az ügyfelek a tőzsdén keresztül lépnek kapcsolatba a Lightninggal. A Coinbase már a tavalyi év óta vizsgálja a Lightning Network integráció lehetőségét. A legnehezebb része az integrációnak az információk szerint az volt, hogy a Coinbase csapat pontosan megértse, hogyan működik a Lightning technológiája. Főleg a csatornák kezelésével vagy a pénzmozgásokkal kapcsolatban. Többféle partnert megvizsgáltak a döntés előtt, de végül azért a Lightsparkra esett a választás, mert ők minden olyan funkciót kínáltak, amit a tőzsde keresett.

A Coinbase protokoll-specialistája, Victor Bunin elmondta, hogy a Lightning integrációja alapvető fontosságú volt a tőzsde számára. Végsősoron a kriptoelfogadás növekedéséről és a növekvő gazdasági szabadságról van szó, amelyben a Bitcoin kulcsfontosságú szerepet játszik. Tehát ha a Coinbase nem szállt volna fel erre a vonatra, akkor a vonat biztosan lehagyta volna a tőzsdét. A Lightning Network opció az amerikai ügyfeleknek lesz elérhető először, a többi felhasználónak még várnia kell erre a lehetőségre. A Coinbase a fejlesztésekkel párhuzamosan küzd az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC) is. A hivatal azért indított vizsgálatot a Coinbase ellen, mert állítólag 2022-ben lehetővé tette az ügyfelek számára, hogy be nem jegyzett értékpapírokkal kereskedjenek. Márciusban egy bíró pedig helyt is adott a per iránti beadványnak. Mondván, hogy a szabályozó érvelése a tőzsde ellen érvekkel alátámasztható.