A te privát kulcsod, a te bitcoinod: Venezuela nem férhet hozzá az aranytartalékához

Venezuelában autoriter politikával hatalmon lévő Nicolas Maduro uralmának leküzdése érdekében tett nemzetközi erőfeszítések részeként a Bank of England megtagadta a nála tárolt venezuelai aranytartalék kiadását. Ugyan nem szimpatizálunk a venezuelai elnök gazdasági ámokfutásával, de a következő állítás itt is megállja a helyét: nem a te privát kulcsod, nem a te bitcoinod.

Az USA által vezetett nemzetközi koalíció szerdán Juan Guaidó ellenzéki vezetőt ismerte el (és a mai napon az unió vezető országai is) az ország hivatalos elnökeként. Ám Maduro is kitart a hatalma mellett és pillanatnyilag a hadsereg is mellette áll. A kiéleződő konfliktus hatására tagadta meg a Bank of England 1.2 milliárd venezuelai aranytartalék kiadását az elnöknek.

Bitcoin lenne a megoldás a nemzetközi visszaélések megfékezésére?

A koalíció arra törekszik, hogy gazdaságilag megfojtsa Maduro-t és kormányát. Egy a Bloombergen közölt jelentés szerint Venezuela mintegy 8 milliárd dollár devizatartalékkal rendelkezik. A koalíció tagjai igyekeznek ebből az összegből a lehető legtöbbet visszatartani a rezsim potentátjai elől, és keresik a módját, hogy e forrásokat az önkényesen magát elnöknek kikiáltó Guaidó-hoz csatornázzák.

A mai világ működése olyan mint az egyszer egy: akinél a pénz, annál a hatalom. Az Egyesült Államok és más vezető gazdaságok (Kína és EU) által a gyengébbekre gyakorolható nyomás elképesztő méreteket ölthet. Nem csoda, ha több középhatalom is azon dolgozik (pl. Oroszország, Irán, de várható Kínában is amint nem éri meg többé a kínaiaknak a masszív külkereskedelmi szufficitet generáló USA-Kína kereskedelem folytatása), hogy függetlenítsék magukat a Nyugat dominálta globális pénzügyi rendszertől.

Itt Maduro politikai rezsimjét felejtsük el egy percre és csak azt vizsgáljuk mi is történt pontosan. A tényt, hogy a nemzetközi közösség leghatalmasabb országai ilyen eszközökkel gyakorolhatnak politikai nyomást más országok kormányaira, nem lehet félvállról venni. És pontosan ezért lesz fontos szerepe a Bitcoinnak a nemzetközi pénzügyekben.

Aranytartalék: a Bank of England nem adja ki a nála őrzött venezuelai tartalékot

Mivel a Bitcoin full decentralizált, és nem igényli egyetlen ország engedélyét a működéséhez, a Bitcoinnak valóban megvan az esélye, hogy domináns eszközosztállyá váljon és de facto megtörje az USA és a dollár, vagy bármely hegemóniára törekvő ország dominanciáját.

A kormányok gyakran a saját joghatóságaikon kívüli próbálnak hatalmat gyakorolni. Ez sok esetben békefenntartás és a civilek védelmének nemes kifejezései alatt történik, de gyakran ezeknek a beavatkozásoknak messze ható súlyosabb következményei vannak a demokrácia működésére. A megválasztott kormányokat térdre lehet kényszeríteni a gazdasági szankciók révén anélkül, hogy akár egy puskát is el kelljen sütni.

Bitcoin, Ethereum, Litecoin adásvétel gyorsan és biztonságosan. Vedd a saját kezedbe a pénzügyi függetlenséged.

Vannak olyan államok, melyek kénytelenek behódolni az erősebb kormányok akaratának, és cserébe (ál)demokratikus módon megválasztott új vezetőket kapnak, a friss eset pedig bizonyíték arra, hogy az így leváltott rezsimek száma csak nőni fog a jövőben. A Bitcoin ezzel szemben lehetőséget ad arra, hogy egy sokkal tisztességesebb globális gazdasági rendszert hozzunk létre. Egy olyat, amely mindenki számára elérhető és ellenáll a cenzúrának. Ha a nemzetközi közösség egyes tagjai továbbra is visszaélnek hatalmukkal a saját joghatóságaikon kívül, nagyon valószínű forgatókönyv lehet, hogy az elnyomottak kénytelenek lesznek elfogadni a Bitcoint valamilyen formában a globális hegemóniák letörésére.

Ugyanúgy, ahogy az állampolgárok is eldönthetik, hogy kilépnek a gazdasági rendszerükből a kriptovaluták segítségével (részben vagy egészben), úgy a nemzetek előtt is nyitva áll az ajtó, hogy exiteljenek a jelenlegi globális pénzügyi rendszerből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük