Sok venezuelainak a túlélést jelenti a Bitcoin és az altcoinok

 • 98
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ahogy Venezuela egyre mélyebbre süllyed a politikai és gazdasági válság bugyraiba úgy keresi kétségbeesettebben a lakosság a jobbuláshoz vezető utat. Egy helyi bitcoinista mesélt arról, hogyan segíti őt és családját a bitcoin és a kriptovaluták a túlélésben. A nevét vállaló Carlos Hernández minden megtakarítása bitcoinban van és csak annyit vált át a hiperinflációval sújtott szuverén bolivárra, amire mindenképp szüksége van.

A bitcoin nem egyenlő a bolivárral

Carlos Hernández, egy Ciudad Guayana városában élő lakos a The New York Times-nak beszélt arról hogyan segíti őt és családját a túlélésben a bitcoin. Elmondása szerint a bolivár napi inflációs rátája 3.5% ami drasztikus lépésekre kényszerítette:

“Nincs bolivárom, ami Venezuela hivatalos pénzneme. Minden pénzem bitcoinban tartom. Ha bolivárban tartanám akkor pénzügyi öngyilkosságot követnék el.”

Azt is elmagyarázta, nincs lehetősége külföldi bankszámlát nyitni és a szigorú devizakontroll miatt nagyon nehéz az országban dollárt vagy eurót használni.

Hernández elmondta, a kriptovaluta segítségével képes fizetni a számláit és a bitcoinra nagy szüksége van a háztartásban mivel az állami alkalmazott apjának a havi jövedelme mindössze 1600 forint bolivárban, mialatt édesanyja háztartásbeliként nem keres semmit.

A bátyja szintén nagyban függ a kriptóktól. A 28 éves ügyvéd Juan szabadúszóként dolgozik mivel hiperinfláció idején mindenki elszegényedik, beleértve az ügyvédek ügyfeleit is”. Hozzátette, a bátyja kénytelen kriptókat használni mert a PayPal ugyan a szabadúszók kedvelt fizetési metódusa, de a helyi törvények tiltják hogy devizában lehessen kiutalni a fizetési platformról vagy devizában pénzt felvenni. Mi több, a kriptók segítségével Juan képes volt elkerülni, hogy a hatóságok konfiskálják a pénzét mikor Kolumbiába kívánt áttelepülni. “A venezuelai katonai személyzet a határon arról híres hogy elveszi azoknak a pénzét akik el akarják hagyni az országot,” magyarázta Hernández.

“Mondhatnánk azt is, a kriptovaluták mentették meg a családomat.” – felelte összegzésül.

Pedro Hernandez (balra) és barátja Luis Daza paradicsomot gyűjt a Coche piac közelében Caracasban 2018. május 31-én. Caracasban szó szerint eltűnt a középosztály és tagjai hasonló kétségbeesett lépésekre kényszerülnek a túlélés érdekében. | Forrás: AP

Nem kis feladat a kriptók átváltása bolivárra

A mindennapi háztartási cikkek és élelmiszer beszerzéséhez Hernández kénytelen kriptót bolivárra váltani. Ehhez a Localbitcoins oldalát használja ahol olyan vásárlókat keres akik megegyező banknál vezetik a bankszámlájukat mert így szinte azonnal átmegy a bolivár tranzakció:

“Egyszerre nem tudok túl sok bitcoint átváltani. A kormány nem ellenőrzi a kriptovaluta tranzakciókat (még), de a bolivár tranzakciókat igen — és minden 50 dollárt fölötti tranzakciónál automatikusan befagyassza a számládat mindaddig amíg el nem magyarázod a banknak honnan származik a pénz.”

A kriptósok körében elterjedt direkt bitcoin váltást lehetővé tevő Localbitcoins platform megoldás a kormány pénzügyi szankcióinak kijátszására. A Coin.Dance adatai alapján a kereskedési volumen sorra dönti a rekordokat az országban. Február első hetében például 2 487 BTC-t váltottak Venezuelában, a múlt héten 1 939-et. Hogy perspektívába helyezzük: hetente átlagosan 1800 x 7 BTC-t kerül frissen forgalomba, ami azt jelenti, átlagosan egy napnyi frissen forgalomba került bitcoint a Venezuelaiak vásárolnak fel. És ezt teszik már december közepe óta.

A LocalBitcoins nem az egyetlen platform az országban ahol rekordra jár a bitcoin adásvétel. A Paxful elmondása szerint Venezuelában 74.66 százalékkal nőtt a platform kereskedési volumene a múlt évhez viszonyítva.

A jótékonysági szervezek dolgát is megkönnyítik a kriptovaluták

Hernándezhez hasonlóan a jótékonysági szervezetek is részesülnek a kriptovaluták előnyeiből. Az egyik ilyen például a Bitcoin Venezuela nonprofit szervezet, ami bitcoinban kapja a nemzetközi segélyeket és azt alapszintű pénzügyi oktatásra és segélycsomagokra fordítja.

Múlt évben például a nemzetközi gyermekek napja keretében a Paxful-on keresztül gyűjtöttek bitcoin adományokat amivel 1500 fő napi étkezését tudják biztosítani és két árvaházat is fenn tudnak tartani.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

(Készült a The New York Times cikke alapján)

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!


 • 98
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.