Venezuelában már a börtönben is bányásszák a bitcoint

Az elmúlt héten szaladt végig a mainstream médiában a hír, amely szerint több ezernyi katonával és rendőrrel szerezte vissza a híres-hírhedt Tocorón börtön felett az irányítást a venezuelai kormány. A Torocónt a Tren de Aragua nevű bűnbanda irányította éveken keresztül. Azt lehetett tudni, hogy a börtönön belül éjszakai klub, uszoda, állatkert is üzemelt, de rengeteg bentlakó rokona is beköltözött a komplexumba. Viszont kevés szó esett arról, hogy a börtönben bitcoin bányászat is zajlott.

Venezuelában mindenki úgy él meg, ahogy tud

Rengeteg bitcoin bányászgépet találtak a dél-amerikai ország hatóságai a falak mögött, ami rámutatott arra, hogy hogyan tudtak pénzt szerezni a bűncselekményeikből a bandatagok. Az kérdés, hogy hogyan tudtak ennyi gépet beszerezni és ezeket hogy tudták teljesen észrevétlenül üzemeltetni a börtönben. Az nem kérdés, hogy a korrupció és a félelem volt a banda segítségére, hogy a börtönőrök és rendőrök szeme láttára élhessenek a börtönben, mint a kiskirályok. Ettől függetlenül az még mindig nagy kérdés, hogy egy olyan országban, mint Venezuela, ahol nagyon gyakoriak az áramkimaradások, hogy tudták fenntartani a bitcoin bányászati műveletet a börtönben.

Venezuelában egyébként a kriptovaluták kifejezetten elfogadottak és használtak. Főleg az infláció elleni harcban és a gazdasági kilátástalanság leküzdésére használják a lakosok a kriptokat. De ez olyan szinten beleágyazódott a mindennapokba, hogy egyes bűnbandák a védelmi pénzeket, váltságdíjakat és zsarolásért kapott pénzeket is elfogadják kriptotárcákba. A szomorú pedig az, hogy a venezeuelai lakosság legnagyobb része számára a most történtek nem igazán okoztak meglepetést. Jelenleg még zajlanak a vizsgálatok, de az tény, hogy a Tocorón börtön ismét börtönné alakult át és felszámolták azokat a luxus extrákat, amelyek eddig elérhetőek voltak a rabok számára.