Venezuelában nő a minimálbér, mégis havi (!) 2 dollárból tengődik a lakosság

Egy évvel azután, hogy Venezuela elnöke Nicolas Maduro meglobogtatta azt, hogy 0,5 petróra emeli a minimálbért, sikerült mindössze 10%-kal növelnie az amúgy is nevetségesen alacsony összeget.

Venezuelában a héten Nicolas Maduro elnök bejelentette a szokásos, májusi béremelést. A minimálbér 100%-kal fog növekedni az országban. Ez azt jelenti, hogy a venezuelaiak havonta 250 ezer bolivár helyett 400 ezret fognak keresni, ami alig több, mint 2 dollár, körülbelül 600 Ft. A havi bér Venezuela hivatalos kriptovalutájával számolva 0,039 petro lesz. Ez annyira alacsony összeg, hogy csak egy kg húst lehet belőle vásárolni. Az emelés semmit nem ér, hiszen az évek óta tartó hiperinfláció miatt ugyanúgy 2 dollár lesz a bér, mint korábban.

Maduro és a hamis ígéretek

Venezuela kormánya azért hozta létre a petro kriptovalutát, hogy csökkentse az elképesztő mértékben elszabadult inflációt és, hogy elkerülje a dollár feletti árspekulációt. Venezuelában a lakosságnak amerikai dollárra van szüksége, mivel az ország gazdasága teljes mértékben a dollár körül forog. Maduro ezért a petro árát az olaj árához rögzítette, amit dollárban jegyeznek. A kriptovaluta kibocsátása előtt azt ígérte, hogy a minimálbért a petróhoz rögzíti és 0,5 petróra emeli azt. Ez nagyjából 30 dollárt, azaz 9000 Ft-ot érne. Persze az ígéretekkel tele a padlás, hiszen a szépen hangzó szavak mögött nem volt más, csak kormány propaganda. A venezuelaiak, normális minimálbérről szőtt álma azóta sem vált valóra.

Ehelyett Maduro kormánya létrehozott egy úgynevezett második petro elszámolási egységet, amelynek semmi köze sincs a kriptovalutához. Ezt 80 ezer bolivár értéken határozta, amely akkori árfolyamon számolva 4 dollár volt. Azaz a 40 ezer boliváros minimálbér 2 dollárt, 600 Ft-ot ért. A lépés természetesen tiltakozásokat váltott ki az egész országban, mivel a lakosság a beígért havi 0,5 „valódi” petrót követelte, amely az új minimálbér több mint tízszeresét jelentette volna.

Még ez az összeg sem lett volna elegendő egy venezuelai család egy havi élelmiszer kiadásaira, hiszen a Munkavállalók Dokumentációs és Elemzési Központja úgy véli, legalább 77-szer többet kellene a családoknak kapniuk, hogy megfelelő mennyiségű ételt tudjanak vásárolni. Ahhoz, hogy egyéb, nem luxus igényeiket is ki tudják elégíteni, a beígért bérminimum 100-szorosára lenne szükségük. Úgy tűnik tehát, hogy a petro sem menti meg Venezuelát a totális összeomlástól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük