Veszélyben a Lightning, PoS bányászat és a DEXek a szenátusi káosz miatt

Az amerikai törvényhozásban már egy ideje komoly vita folyik a Joe Biden kormánya által javasolt Infrastruktúra Törvénycsomagról. A csomagról, ami sok milliárd dollárnyi szövetségi dollárt pumpálna olyan látható projektekbe, mint útépítés, hídépítés és egyéb infrastrukturális fejlesztések. Viszont a csomagban voltak egyéb elemek is, amelyek adózási szabályokat érintenének, köztük a kriptovalutákra vonatkozó adózást. Az ezen kiegészítések körüli vita most az egész, 550 milliárd dolláros csomag jóváhagyását fogja vissza. Ugye még múlt héten robbant ki a vita, amikor a törvényhozók beszámolási követelményeket adtak a csomaghoz, amivel megpróbálnák ellensúlyozni a kiadási oldal összegeit.

A PoS bányászat is áldozata lehet a nagy törvénycsomag körüli vitának

Csak sajnos nem igazán sikerült jól megfogalmazniuk a szövegezést. Így nem csak az eredetileg célzott kriptovaluta brókerek és kereskedők lettek érintettek. De fejlesztők, kriptobányászok és más, egyáltalán nem közvetítői tevékenységet ellátó vállalatok is a hatálya alá kerültek volna. A szektor nem is azért tiltakozott, hogy újabb adókat vetnek ki a kriptokra, hanem azért, mert a beszámolásra vonatkozó követelmények rosszul lettek megfogalmazva. Néhány kriptovaluta támogató szenátor Cynthia Lummis vezérletével módosítási javaslatot nyújtott be, amelyben egyértelműbben fogalmazták meg, hogy ki az a kriptobróker. Így a bányászok, a fejlesztők és a tárcákat üzemeltetők kikerültek a képből. Aztán még tegnap új módosítást nyújtottak be az eredeti javaslat szerzői. Ennek legnagyobb különbsége a korábbihoz képest, hogy a fejlesztőket is a brókerek kategóriájában tartotta. Plusz a proof-of-work bányászokat definiálta egyértelműen, mint akik nem tartoznak a beszámolási kötelezettség alá. Miközben elég egyértelmű, hogy ez a legkevésbé környezetsemleges algoritmus.

A Coindesk egyik szerzője azt fejtegette, hogy simán lehet, hogy a szenátorok egyszerűen nem is tudták, hogy a proof-of-work és a bányászat nem igazán ugyanaz. És jelenleg az a tény, hogy ez az utóbbi, Warner-Portman-Sinema módosítási javaslat a leginkább támogatott verzió. Maga a Fehér Ház is ezt támogatja, ahogy a pénzügyminisztérium is. És sajnos itt már nem lesz túlságosan sok idő az egyeztetésre és vitára, ugyanis a mai napon végleges szavazás lesz a törvénycsomagról. Annyira égető a helyzet, hogy az amerikai kriptosokat, fejlesztőket, PoS bányászat érdekeltjeit több platformon is felszólították, hogy hívják fel szenátorukat és az első, Lummisék által kidolgozott javaslat támogatására kérjék fel. De további lehetőség, hogy egyik kiegészítést sem hagyják jóvá (főleg, hogy van további 500 más jellegű is), vagy akár visszaküldik megint vitára az egészet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.