Egy perben viccnek nevezték a Chainalysis lekövető szoftverét

Már régebb óta zajlik vita a blokklánc elemző eszközök hatékonyságáról, de ez mostanában különösen élessé vált. Főleg a Chainalysis nevű blokklánc elemző cég miatt, amelynek fő szoftverét komoly támadások érik. A cég egy olyan szoftvercsomagot kínál, amely a hatóságoknak, kormányoknak segít lekövetni az esetleges bűncselekményekből származó coinok forrását és útját. 50 országból már több mint 1200 ügyfelük van, viszont most egy nagy hírverést kapó jogi ügy fókuszba helyezte a vállalat szoftverének megbízhatóságát.

Sterlingov kontra Chainalysis – mi a vád alapja?

Az ügy központjában Roman Sterlingov áll, akit a Bitcoin Fog üzemeltetésével vádolnak. A bírósági papírok szerint szolgáltatásával több mint egy évtizeden keresztül segített bűncselekményekből származó kriptotranzakciók elrejtésében. Az tény, hogy létezése alatt több mint 1,2 millió bitcoin ment át a szolgáltatáson. Az is tény, hogy ezek jelentős része darkwebes piacterekről és nem mindig legális üzletekből származott. A bírósági ügyben az ügyészség a Chainalysis szoftverére támaszkodott az adatgyűjtésben, de a kérdés, hogy mennyire megbízható ez a szoftver. És pontosan ezt vette célkeresztbe Sterlingov védelme is. Konkrétan Tor Ekeland, az egyik védőügyvéd szerint a Chainalysis eszközei értéktelenek (“junk science”) és nem lehet őket egy szövetségi bíróságon használni.

“Junk science” az amerikai bírósági kontextusban olyan információ, amelyet tudományosnak állítanak be, miközben semmiféle tudományosan bizonyított metódus nem áll mögötte. Ekeland szerint a Chainalysis Reactor szoftverén alapuló eredményekhez nincs se hibaszázalék, se hamis pozitív arányszám, semmilyen külsős tanúsítvány, semmi. A védelem szerint egyetlen bizonyíték sincs arra, hogy Sterlingov üzemeltette a Bitcoin Fogot. Az egyetlen adat, ami alapján őt vádolja az amerikai kormány, a semmiféle módon nem tanúsított Chainalysis szofterén alapul. Mivel korábban már jópár alkalommal használták a szoftvert ítélettel záruló ügyekben, a mostani támadás és ennek megítélése precedenst teremthet a jövőre nézve. Főleg egy olyan szektorban, ahol semmiféle kidolgozott módszer nincs ilyen jellegű adatok bizonyítására. Ekeland szerint valós bizonyíték egy szerver naplófájl, IP cím vagy bármi hasonló lenne, de ilyenek nincsenek, csak a Chainalysis dokumentumai.