Vigyázz az okostelefonoddal – minden lépésedet figyelik

Nem igazán kérdés valószínűleg a többség számára, hogy az emberek megfigyelése minden eddiginél nagyobb méreteket öltött. Ehhez pedig a technológia tökéletes segítő kezet nyújt a megfigyelni kívánó kormányok, hatóságok számára. Mert az a technológia, ami segít abban, hogy még kényelmesebb életünk legyen, egyben a legnagyobb veszély is a privát életünkre. Csak nézzünk körbe, mennyi minden olyan dolgot használunk otthonunkban, ami magában rejti a lehetőséget arra, hogy kontrollálhatóak legyünk. Okos televíziók, wifi kamerák, okos hűtők és hát a ma már igazából emberi tesztrésznek számító okostelefon.

Az okostelefonok segítségével tökéletesen megfigyelhetőek vagyunk

Ezek az okostelefonok ma már kamerákkal, érzékelőkkel, mikrofonokkal vannak felszerelve, tehát tökéletes eszközt jelentenek a megfigyelésre. És napjaink világában a nemzetbiztonság és a nemzeti érdek kulcsszavak mentén ilyenekre nem nagyon kell sokféle engedélyt begyűjteni. Kezdjük mindjárt a mobilok operációs rendszerével. Két szereplő dominálja jelenleg ezt a piacot, a Google és az Apple. És amikor mi elfogadjuk a Google vagy Apple felhasználási feltételeket, akkor nagyjából jogot és hozzáférést adunk nekik az életünk minden szegmenséghez. Hiába olvassuk el a szabályzatot és látjuk benne a zavaró pontokat, ha használni akarjuk az eszközeiket, technológiáikat, nincs nagyon választásunk. Aztán a különféle applikációkról nem is beszéltünk. Nagyjából ma már minden applikáció engedélyt kér a telefonunk teljes tartalmának használatához a “jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében” szlogen égisze alatt.

Aztán ott van a GPS, amelyet például egy kerékpáros vagy közlekedési applikáció használatához biztosan be kell kapcsolnunk. És még ha nem is kapcsoljuk be, a rádiójelek segítségével méter pontossággal meghatározható, hogy hol vagyunk. Ezért javasolt tényleg csak a legszükségesebb helyekre magunkkal vinni az okoskészülékeket. Erre tökéletes példa a kamionosok tüntetése Kanadában pár hónappal ezelőtt, ahol a telefonos jelek alapján azonosítottak be és tartóztattak le embereket, akik ott voltak a tüntetéseken. Viszont sok mindenre nehéz felkészülni magánemberként. Például ott vannak azok az “ál-átjátszó tornyok”, amelyeket kormányok állítanak fel és mivel a mi telefonunk azt hiszi, hogy egy közeli, erős jelet biztosító toronnyal kommunikál, a tornyot fenntartó állami szerv vagy ügynökség minden kommunikációt elcsíphet.

A Bitcoin Magazine egy frissebb véleménycikkében esik ezekről a kérdésekről szó, ahol a CalyxOS és GrapheneOS operációs rendszereket javasolják megismerésre. Ezek elvileg tökéletes alternatívái a nagy technológiai cégek szoftvereinek, de mentesek minden nyomkövetéstől és megfigyeléstől. Persze barlangban sem lehet élni, de van néhány olyan apró lépés, amelyek megtételével csökkenthetjük az esélyét, hogy az életünk minden szegmense maximálisan megfigyelhető lesz.