Világ körüli út bitcoinnal?

Felix Weis egy napon azt gondolta, hogyha a bitcoin valóban a világ valutája, akkor biztosan lehetséges egy világ körüli út bitcoinnal történő finanszírozása.

Világ körüli út

2014 végén mindenki azt mondta Felix Weis programozónak, hogy a bitcoin halott. Weis 2012-ben alapított egy bitcoin közösségi munkateret, azonban a kevés kriptovalutával foglalkozó cég miatt hamar holtpontra került a vállalkozása. Azonban a bitcoin világa továbbra is foglalkoztatta, így megszületett a gondolat, hogy csupán bitcoin használatával körbeutazza a világot.

„Eleinte azt gondoltam, hogy ez csak 10-15 év múlva lesz lehetséges” – mondta, majd ennek ellentmondva 2015 januárjában megkezdte a nagy utazást. Azóta Weis 27 országban és 50 városban volt már, a saját maga által állított szabályok alapján csak bitcoint használva.

Három aranyszabályt követett:

  1. Bankok kizárva. Ebbe beletartozik a Western Union, a pénzváltók és a valuták közötti átváltások is, pl. dollárról euróra.
  2. Bitcoin az első. Amikor csak lehetséges, bitcoinnal kell fizetnie.
  3. Bitcoinért csak készpénzt fogad el. Mivel akadhatnak olyan országok, ahol a helyi valuta használata elengedhetetlen, ezért a személyek közti váltást megengedte magának. Ez annyit jelent, hogy találnia kellett minden országban olyan embert, aki hajlandó tőle bitcoint vásárolni helyi valutáért cserébe.

De mégis hogyan lehet megoldani a mindennapos fizetéseket kizárólag bitcoin segítségével? Íme néhány trükk, ami által lehetségessé válik a világ körüli utazás bitcoinnal.

Ha közvetlenül nem is lehet bitcoinnal fizetni a szállásért vagy repülőútért, a közvetítők  ezt is lehetségessé teszik.

Weis a couch surfingtől kezdve ötcsillagos hotelekig különféle helyeken szállt meg. Ha a hotel nem is fogadta el a bitcoint, akkor az Expedián keresztül fizetett, ami azonban már elfogadja a kriptovalutát.

Hasonló módon, ha a légitársaság nem bitcoin-elfogadóhely, akkor a CheapAir-en keresztül foglalt.

A bitcoin közösség világszerte óriási segítséget tud nyújtani egymásnak.

Weis 80%-ban olyanokkal kereskedett, akik már korábban is bitcoint használtak. Őket a LocalBitcoins oldalán találta meg, ami egy kifejezetten erre szakosodott oldal. Természetesen akadtak olyanok is, akik még nem ismerték a kriptovalutát, azonban többeket viszonylag hamar rá tudott venni a kereskedésre.

Egyelőre a világ körüli út bitcoinnal való fizetése a különböző országokban rengeteg információgyűjtést igényel.

világ körüli út bitcoinnalEgy új országba való érkezés előtt Weis számára nagyjából egy teljes napnyi kutatómunkára van szükség ahhoz, hogy feltérképezze a bitcoin-elfogadóhelyeket. Gondoljunk csak bele, a reptéren vagy vonatállomáson való megérkezés után rögtön helyi valutára van szükség, azonban csupán néhány városban létezik bitcoin ATM.

Weis másfél éves kalandjából sok utazó meríthet ihletet a jövőbeli világ körüli út bitcoinnal való finanszírozásához. A kivitelezés azonban egyelőre nem tűnik sétagaloppnak.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.