Ezek a világ legélhetőbb városai – az aranyérmes közel van Budapesthez

Az EIU friss jelentése a világ 173 városát rangsorolja számos tényező, többek között az egészségügyi ellátás, az oktatás, a stabilitás, infrastruktúra és környezet szempontjából. Ezt a rangsort minden évben közzéteszik.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy bár idén globálisan javult az élhetőség indexe, még mindig léteznek fenyegetések a stabilitásra nézve világszerte magas inflációval, polgári zavargásokkal és gazdasági ellenszelekkel összekapcsolva.

A javulás részben azon egészségügyi és oktatási fejlesztéseknek köszönhető, amelyek a fejlődő piacok városaiban történtek.

Amint azt Anna Fleck, a Statista munkatársa az alábbi ábrán bemutatja, idén is Bécset választották a világ legélhetőbb városának.

Az osztrák főváros három egymást követő évben is az első helyen végzett, köszönhetően a stabilitás, az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügy kategóriákban elért magas pontszámoknak (ezúttal 98,4 pontot ért el a 100-ból).

A dobogó következő két fokára a dán főváros, Koppenhága és a Zürich állhat fel.

Ausztrália és Kanada városai is jól szerepeltek: Melbourne a negyedik helyre került, míg Calgary és Genf holtversenyben az ötödiken állnak. Sydney és Vancouver megosztották a hetedik helyet, Oszaka és Auckland pedig együtt zárták a top 10-et.

A jelentés szerint Ausztrália és Kanada bérlakások elérhetősége történelmi mélyponton van, nem csoda, csökkentek is a kapott számaik. Emiatt Toronto (Kanada) 2024-ben a 12. helyre esett vissza.

A lista végén a Damaszkusz, Tripoli és az Algír áll.

Kijev szintén az alsó 10-ben szerepel, miután Oroszország 2022-es inváziója miatt lekerült a listáról. A város a 165. helyen áll, 26,8-as pontszámmal.

A világ legélhetőbb városai 2024-ben:

  1. Bécs
  2. Koppenhága
  3. Zürich
  4. Melbourne
  5. Calgary
  6. Genf
  7. Sydney
  8. Vancouver
  9. Oszaka
  10. Auckland

A Global Liveability Index 2024 ranglistában Budapest a 32. helyet szerezte meg, két hellyel került előrébb a 2023-as eredményhez képest. A főváros 92 pontot ért el a 100-ból.