Az első kanadai település, amit már csak QR kóddal lehet elhagyni

Kanada partjainál, a Szent Lőrinc-öbölben különleges kis szigetcsoport fekszik. Ezek a Magdaléna-szigetek (Îles de la Madeleine), amely egy 12 szigetből álló szigetcsoport. Nagyjából 15 ezer ember élhet itt és ami érdekesség, hogy ők mind, a 18-19. században errefelé hajótörést szenvedett sok száz hajó utasainak leszármazottai. De most nem erről a történetről és a természeti látványosságokról szól a cikk. Amiről írni kell az az a történet, amely a közösségi médiában bukkant fel először, de a mainstreamig egyáltalán nem ért el. A helyi önkormányzat döntésének értelmében első körben a szigeteket elhagyóknak (és később az oda érkezőknek) QR kódot kell használniuk ehhez a lépéshez.

Egy kis kanadai totalitárius kontroll

Korábban személyazonosságot csak akkor kellett igazolni, ha szolgáltatással távozott valaki valamelyik szigetről. Tehát hajóval vagy repülővel. Mostantól viszont a szigetcsoportért felelős önkormányzat döntése szerint afféle tesztjelleggel bármilyen mozgást igazolniuk kell a lakóknak QR kóddal. Felvetették a kérdést az önkormányzat képviselőjének, hogy miért akarják a kínai módszert megvalósítani, ahol az egyik helyről a másikra utazáshoz már QR kódos igazolás kell.

A válasz nehezen érthető, ezzel az önkormányzat célja a turisták számára még vonzóbb infrastruktúra létrehozása. Természetesen a lakók és a kanadaiak sem így vélekednek erről, elég megnézni, hogy a Rumble-n megjelent videó alatt milyen kommentek olvashatóak.

Alapvetően a legtöbben már a kanadai minikommunista államnak hívják a szigetcsoportot. Persze sokkal több részlet még nem ismert az esetről. De az tény, hogy ha valahol ilyen szintű kontrollt terveznek bevezetni, akkor a kisebb és nagyobb szigetek tökéletes tesztállomásnak számítanak. Elszigeteltek, kevés a lakos, nem jut el az ilyen tesztek híre sok helyre. És ha sikeres a teszt, akkor ki tudja mi vár majd a nagyvárosokra. És ez a sztori most pont Kanadából jött, ahol azért a Covid kapcsán is voltak problémák a szabadságjogok megsértésével.