A világ top 10 legszárazabb és legesősebb országa

A trópusi esőerdőktől a közel-keleti homoksivatagokig, ezek a világ legcsapadékosabb és legszárazabb országai.

Bolygónk az ellentmondások és ellentétek hatalmas szövevénye. Míg a Föld egyes helyei teljesen barátságtalanok, máshol virágzik az élet. A víz elengedhetetlen a túléléshez, de az eloszlása országonként mégis teljesen eltérő lehet. Míg egy országban egy év alatt mindössze 18 mm csapadék esik, addig más országnak 180-szor ennyi jut.

A cikkben megismerheted azokat az országokat, amelyekben a legmagasabb és a legalacsonyabb az átlagos éves csapadékmennyiség milliméterben kifejezve, a Világbank legfrissebb adatai szerint.

A tíz legszárazabb ország

A világ legszárazabb országainak teljes listáját az észak-afrikai és közel-keleti országok alkotják. A teljes rövidített listát lentebb, a harmadik képen találod.

1. Egyiptom áll a skála egyik végén. A világ 195 országa közül itt a legalacsonyabb az éves átlagos csapadékmennyiség, mindössze 18 mm.  Az ország jól ismert a Nílusról, a világ leghosszabb folyójáról, amely a vízellátás több mint 90%-át biztosítja. Érdekesség, hogy Egyiptom nemrég bemutatta a “mini Szuezi-Csatorna” tervét, amivel egy 20 ezer négyzetkilométer tavat hoznának létre a sivatag közepén.

2. Líbia. Az afrikai ország a második legszárazabb, az átlagos csapadékmennyiség csupán 56 mm. Bár csapadékból kevés jut, az egész afrikai kontinens legnagyobb  kőolajkészletével rendelkezik. Emellett itt található a Földközi-tenger egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori városa, a Leptis Magna.

Az ókori Leptis Magna városa, amelyet 1982-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. Forrás: flickr.com

3. Szaúd-Arábia történelmét az olaj és a vallás keveréke jellemzi. A két jellemző a globalizáció élvonalába emelte az országot. Az Arab-sivatagban való elhelyezkedése miatt azonban az ország évente mindössze 59 mm csapadékot kap.

4. Katar szintén az Arab-sivatagban található. Az olajkészleteiről és a Gyöngyszigetről híres, amely a világ harmadik legnagyobb mesterséges szigete. Az ország a Föld legszárazabbjai közé tartozik, és mindössze 74 mm éves csapadékot kap.

A Pearl Katar (Gyöngysziget) egy lenyűgöző mesterséges sziget, amely négymillió négyzetméternyi mesterséges földterületen fekszik. Forrás: flickr.com

5. Egyesült Arab Emírségek. Ezen a listán szerepel az Egyesült Arab Emírségek is, ahol az átlagos csapadékmennyiség 78 mm. Itt található, Dubai városa, ami alig 20 évvel ezelőtt még gyakorlatilag élhetetlen volt, mára azonban virágzik, és a világ legmagasabb épületével büszkélkedhet.

6. Bahrein. Annak ellenére, hogy Bahrein ellenséges sivatagi környezetében mindössze 83 mm csapadék hullik, a régióban i. e. 3000 óta élnek, amivel a világ egyik legrégebbi civilizációjának mondható.

7. Algéria Afrika legnagyobb országa, és itt található egy nemzeti park is, ahol az i. e. 6000 évre visszanyúló őskori sziklarajzok találhatók. A Szahara sivatagban való elhelyezkedése miatt hihetetlenül száraz ország, az átlagos éves csapadékmennyiség 89 mm.

A legszárazabb és legcsapadékosabb országok.

A legszárazabb és legcsapadékosabb országok. Forrás: visualcapitalist.com

8. Mauritánia szintén a Szahara sivatagban található, és jól ismert a Szahara szeme nevű kiemelkedő, 40 km átmérőjű geológiai képződményéről. Az országnak van egy nemzeti parkja is, amely változatos madárpopulációjáról ismert. Az éves csapadékmennyiség mindössze 92 mm.

9. Jordánia. A közel-keleti Jordánia a Holt-tenger partján fekszik, amely a Föld egyik legalacsonyabb pontja. A drámai sivatagi táj 111 mm csapadékot kap. Itt található Petra, a sziklába vájt ősi város is, amely a világ új hét csodájának egyike.

A világ egyik csodájának számító jordániai ősi város, Petra. A várost a hatalmas vörös hegyekbe vájták

A világ egyik csodájának számító jordániai ősi város, Petra. A várost a hatalmas vörös hegyekbe vájták. Forrás: unsplash.com

10. Kuvait. Itt található a világ egyik legmagasabb kommunikációs tornya, a Liberation Tower. Az ország gazdasága az olajtartalékainak köszönhetően kiemelkedő, és évente körülbelül 121 mm csapadék hullik.

A tíz legnedvesebb ország

Feltűnő, hogy mind a 10 legnedvesebb ország az Egyenlítőhöz és az óceánokhoz közel fekszik, ahol a felszálló meleg és párás levegő bőséges csapadékot eredményez.

1. Kolumbia A világ legcsapadékosabb országaként az első helyen Kolumbia áll, ahol az átlagos éves csapadékmennyiség 3240 mm. Itt található a világ egyik legcsapadékosabb helye, Tutunendo körzetében, ahol évente átlagosan közel 12 000 mm eső esik.

2. São Tomé és Príncipe egy olyan szigetország, amely majdnem az Egyenlítőn fekszik. Ez a második legkisebb afrikai ország, de a világ második legcsapadékosabb országa is a maga évi 3200 mm csapadékmennyiségével.

Az országban található Pico Cão Grande (Nagy Kutya-csúcs). A képződmény egy tű alakú vulkanikus csúcs, ami 663 méterrel a tengerszint felett van. Forrás: flickr.com

3. Pápua Új-Guinea az Indonéziával közös határon fekszik és a világ egyik nyelvileg legváltozatosabb országa, ahol több mint 800 nyelvet beszélnek. A térség más országaihoz hasonlóan Pápua Új-Guinea is a világ egyik legcsapadékosabb országa, az átlagos csapadékmennyiség 3142 mm.

4. Salamon-szigetek egy másik, a Csendes-óceánból származó ország, ahol az átlagos csapadékmennyiség 3028 mm.

5. Panama Az ország a Panama-csatornáról, az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő mesterséges vízi útról ismert. Az országban több madárfaj él, mint az Egyesült Államokban és Kanadában együttvéve, és évente körülbelül 2 928 mm csapadék hullik.

6. Costa Rica Közép-Amerika felé haladva Costa Rica országában az átlagos csapadékmennyiség 2926 mm.

7. Szamoa. A Csendes-óceánon található Szamoa szigetország híres a tetoválásról, amely megtestesíti a nép kultúráját és spiritualitását. A szamoaiak mélyen kötődnek a szigeteikhez, amelyek évente mintegy 2880 mm csapadékkal rendelkeznek.

8. Malajzia egy másik ország ezen a listán, amely Szingapúrral, Indonéziával és Bruneivel egy területen fekszik. Évente 2875 mm csapadék esik. A régióban több országban, így itt is megtalálható a világ egyik legnagyobb virága, a Rafflesia.

A világ legnagyobb virága a Rafflesia arnoldii. A ritka virág Indonézia esőerdeiben található. Az óriásvirág az 1 méteres átmérőt és a 11 kilogrammot is elérheti. Forrás: flickr.com

9. Brunei Délkelet-Ázsiában található Indonézia mellett. Az ország évente 2722 mm csapadékot kap, és a világ legnagyobb lakópalotájával büszkélkedhet.

10. Indonézia a világ legnagyobb erdőinek ad otthont. Az országot több mint 17 ezer sziget alkotja. Indonézia a világ 10. legcsapadékosabb országa, az átlagos csapadékmennyiség 2702 mm.