Világgazdasági Fórum: a COVID hatására az emberek fogékonyabbak lettek a CBDC-kre

A COVID-19 jelenti a készpénzmentes jövő felé vezető utat a bahreini központi bank vezetője szerint.

A Világgazdasági Fórum (WEF) április végén Szaúd-Arábiában ülésezett, ahol a bahreini központi bank vezetője a járvány során tapasztalt lakossági viselkedési változásokról tartott panelbeszélgetést. Konkrétan a központi banki digitális valuták (CBDC-k) világméretű bevezetésére irányuló jelenlegi törekvésekkel kapcsolatban.

Az emberek túlnyomó többsége ugyanis reagált az életüket mélyen befolyásoló mozgás- és tevékenységkorlátozásokra, valamint a vakcinákra – lényegében mindenféle ellenállás nélkül. És ez semmiképpen sem maradt észrevétlenül.

Az elmúlt évek tapasztalatai felbátorították a politikai döntéshozók egy rétegét, hogy további feltételezéseket tegyenek más ellentmondásos kérdésekről (például a CBDC-kről).

„Nagyon kicsi az ellenállás”

A rijádi találkozón a bahreini központi bank feje, Khalid Humaidan “A digitális valuták lehetőségei a Közel-Keleten” című panelbeszélgetésén elmondta, országa azon dolgozik, hogy teljesen megszabaduljon a készpénztől, és azt CBDC-kkel váltsa fel.

Ez önmagában nem közel-keleti dolog – a világ számos kormánya pontosan ugyanezt akarja tenni. Ami miatt azonban különleges volt Humaidan beszéde, hogy kijelentette, a COVID rámutatott az emberek könnyű befolyásolhatóságára, ami miatt a jövőben egyszerűbb lehet a CBDC-k bevezetése.

Humaidan emellett arról is beszélt, hogy a CBDC-k rövidesen átnevezést kaphatnak:

“A központi banknak lesz szerepe, de egy bizonyos ponton – ugyanúgy, ahogy nem hívjuk “központi banki készpénznek” – valószínűleg nem fogjuk többé központi banki digitális valutának nevezni ezeket.”

A bahreini központi bank vezetője szerint egyébként a járvány nem csak azt mutatta meg, hogy az emberek elfogadóan reagálnak a különböző új szabályozásokra, hanem ahhoz is hozzájárult, hogy a készpénz helyett a digitális fizetést részesítsék előnyben.

“Kevesebben használják a készpénzt… A teljesen digitálisra való átállás nem lesz nehéz… Az emberek hozzászoktak… Az elfogadási aránya a COVID miatt nőtt. Nagyon kicsi az ellenállás.” – mondta Humaidan.