Villanykörtével lehallgatni egy beszélgetést? Ma már ez is lehetséges

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az izraeli Ben-Gurion University of the Negev egyik kutatócsoportjának tanulmánya szerint egy közeli külső helyszínről úgy is lehetséges lehallgatni egy szobában zajló beszélgetést, ha a villanykörte változásait figyeljük az ablakból – természetesen nem szabad szemmel, hanem teleszkóppal és a szükséges szenzorokkal. Aki pedig most legyintett, hogy na persze, ki hiszi ezt el: na, neki még bizonyítékot is mutatunk erről.

Egy kis légnyomás, egy kis rezgés: kész is a lehallgatás

Aki kedveli a kémfilmeket és az abban kedvelt lehallgató rendszereket, az most tapsikolhat örömében; de még akit hidegen hagynak ezek, talán az is érdekesnek találhatja az egyik izraeli egyetem friss kutatását. Ez a tanulmány ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy egy épület mellett, akár 25 méteres távolságban állva is le lehet hallgatni az egyik szobában zajló benti beszélgetést – ráadásul mindezt úgy, hogy semmiféle poloskát sem kell a szobában elhelyezni.

A Ben Nassi, Yaron Pirutin, Adi Shamir, Yuval Elovici és Boris Zadov nevével fémjelzett kutatás alapgondolata egészen egyszerű koncepció: állításuk szerint a beszélgetéssel kibocsátott hanghullámok olyan légnyomásváltozást produkálnak, amely rezgések formájában érzékelhető a szobában a plafonra függesztett izzólámpa felszínén. A rezgések pedig mérhetőek is – ezekből a változásokból így visszanyerhető (és a megfelelő algoritmussal digitálisan hallható és lejátszható) a szobában zajló beszélgetés vagy zene is.

Lamphone lehallgatás
Forrás: nassiben.com

Az igazán különleges, hogy a megvalósításhoz nem is szükséges nagyon sok eszköz. Kell egy teleszkóp, amit az ablakra tudunk irányítani; egy elektro-optikai szenzor; egy konverter, amivel az analóg jeleket digitálissá lehet alakítani; és egy laptop, amin a kutatócsapat által megírt algoritmussal a mért jeleket konkrét hanganyaggá tudjuk formálni.

És tényleg működik is?

Aki szkeptikus a dologgal kapcsolatban, azt el kell keserítenünk: a koncepció ugyanis nem csak elméleti síkon működik, hanem a kutatócsoport a gyakorlatban is tudta ezt bizonyítani. A kísérletükben egy épület mellé állították le a szükséges eszközeiket nagyjából 25 méteres távolságra. A szobában, aminek ablakát a teleszkóp figyelte, Donald Trump egyik beszédét és két dalt játszottak le: a Coldplay Clocks című dalát és a Beatlestől a Let It Be-t.

Az alábbi videóban is tökéletesen hallható az eredmény, de a kutatásban is elolvashatjuk: a leírt eszközök segítségével tényleg képesek voltak külső helyszínről lehallgatni a szobában hallható hangokat; ráadásul olyan minőségben, hogy a dalokat még a Shazam zenefelismerő alkalmazás is szinte azonnal megtalálta. Az elmélet tehát tökéletesen megállta a helyét.

A kutatás jelentősége és a védekezési lehetőségek

Már korábban is voltak lehetőségek privát beszélgetések lehallgatására akár mozgásérzékelők, hangszórók vagy mágneses merevlemezek segítségével is, azonban az ebben a cikkben leírt, Lamphone-nak keresztelt rendszernek számos előnye van ezekkel szemben. Az egyik, hogy egészen nagy távolságból is elvégezhető a lehallgatás (mint ahogy említettük, akár 25 méterről is működik), illetve teljesen passzív a rendszer, azaz semmit nem kell a szobában megváltoztatnunk vagy elhelyeznünk ahhoz, hogy működőképes legyen.

Azért a kutatás részeként potenciális védekezési lehetőségeket is említettek a szerzők – nem biztos ugyanis, hogy mindenki kitörő lelkesedéssel fogadja azt, ha valaki a villanykörtével akarja a privát beszélgetéseit lehallgatni. A csoport szerint a súlyosabb villanykörtén nehezebben mérhető a vibráció és a légnyomás változása, illetve a csökkentett fénymennyiség és a vastagabb, jobban rejtő függönyök is jelentősen segítenek a lehallgatás megnehezítésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.