A divatvilág forradalmát hozhatja el egy hazai kezdeményezés

A magyar Dress-coding csapata új digitális ruhakollekciójával a társadalmi felelősségvállalást és a digitális innovációt keresztezi – mindezt ráadásul úgy, hogy közben még a divatvilágot is jól felrázza.

A divat jövője is digitális, és ezt a Dress-coding az elsők között szeretné kihasználni

Forrás: Dress-coding

Gondoltál már arra, milyen lenne a legújabb divatkollekciók egy-egy darabját úgy felpróbálni, hogy közben el sem kell hagynod a saját házadat? Vagy esetleg eszedbe jutott már valaha az, hogy milyen nehéz lehet kerekesszékkel ruhavásárlásra indulni és olyan darabokat találni a boltba, amelyeket mindenki könnyedén fel tud venni?

A Dress-coding csapata pont ezekre a kérdésekre (és még egy sor másik problémára) keresi a választ a digitális innovációk segítségével. Az önkéntes csapat, amely ráadásul teljes mértékben hazai alkotókból áll, nemcsak olyan ruhákat gyárt, amelyek segítségével a fogyatékkal élő emberek igényeit tudják kiszolgálni, de a digitális technológiák segítségével ezt egy még magasabb szintre emelik a fenntarthatóság és az innováció szem előtt tartásával.

S bár a virtuális ruhák koncepciója első pillanatra hajmeresztőnek tűnhet, a kollekció a tervezés, a technológia és a film hármasára építve a speciális igényű emberek életének megkönnyítése mellett egy szélesebb társadalmi réteg érzékenyítését és oktatását is megcélozza. A projekt keretében egy háromrészes dokumentumfilm készül, melyben többek között az inkluzív ruhatervezéstől kezdve a fenntartható divaton át magukkal az akadályozott emberekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A projekt erősen épít az inkluzivitásra és a társadalmi felelősségvállalásra

És hogy mindehhez hol kapcsolódik igazán a digitális innováció? Ez egyszerű: az NFT-ken keresztül. A projekt részeként november 3-án nem-helyettesíthető tokenek, azaz NFT-k formájában indít a Dress-coding új digitális kollekciót. Ennek már megalkotásában is az inkluzivitás játszott nagy szerepet, hiszen egyik fő alkotója, Sőrés Lia, Down-szindrómás festő és mintatervező. A Borsi Flóra vizuális alkotóval közösen készített kollekció a foundation.app oldalán keresztül lesz elérhető szerdától.

Megérkeztek a virtuális ruhák is az NFT piacára a magyar Dress-codingnak köszönhetően
Forrás: Dress-coding

Az aukción összeszedett összegből egyrészről Lia további munkáját szeretnék támogatni. A befolyt pénzek másik felét a Dress-coding további projektjeire fordítja a csapat, hogy a speciális igényű emberek számára újabb ruhákat készíthessenek.

A Dress-coding remek példája annak, hogy sokszor az NFT-k vagy szimplán a digitalizáció segítségével mennyi offline és mindennapi problémában segítheti a technológia az embereket. Jól illusztrálja ezt Kalász Veronika, a Freekey, a fogyatékos emberek önálló életvitelét támogató kezdeményezés egyik munkatársának és a mostani digitális ruhakollekció egyik modelljének esete is.

„Én a balesetem előtt nagyon szerettem öltözködni, nagyon szerettem a szép és csinos ruhákat. Viszont a balesetem óta csak a mackónadrágok és az egyéb ilyen ruhák jönnek rám” – mesélte Veronika arra reagálva, hogy az ő életében miért játszik óriási szerepet a projekt. „Jelenleg a praktikumra kell helyeznem a hangsúlyt inkább, mint a kinézetre”.

Ez azonban a Dress-coding segítségével teljesen megváltozhat. Az egyéni, személyre szabott ruhákat digitálisan akár a laptopja segítségével is fel tudja próbálni, mely kerekesszékesként óriási segítséget jelent számára.

A divatvilág „viselhetetlen” darabjai kifejezetten illenek az NFT-k platformjára

De az érzékenyítésen és a speciális igények kiszolgálásán túl a divatvilág számára is egy már régóta hiányzó frissítéssel szolgál az NFT-k felé történő nyitás.

„Mindenképpen erősíti az önkifejezés lehetőségeit a digitális ruhák megjelenése. Ez azért is nagyon fontos, mert rengeteg olyan szín és fazon van, ami a való életben tényleg a hordhatatlan kategóriába sorolható. Éppen ezért a megvalósítás sem úgy működne a való életben, mint ami digitálisan kivitelezhetővé válik ezekkel a technikákkal” – mondta el a divatújságíró Csalár Bence, aki Veronika mellett a kollekció egy másik modelljeként vesz részt a projektben. „Az önkifejezés egy új szintje, hogy ha a divat vonatkozásában nézzük”.

Globálisan a virtuális divatvilág még igencsak gyerekcipőben jár, azonban egyre több vezető divatház és online platform nyit a virtuális megoldások felé. Ahogy az emberek az életüket egyre nagyobb mértékben élik online, legyen szó videójátékok avatarjairól vagy éppen az online irodai meetingek végtelen soráról, a digitális divat egyre nagyobb szerepet kaphat az önkifejezésben és a mindennapi életünkben is. Arról nem is beszélve, hogy a környezetszennyező fast fashion számára szintén alternatívát biztosíthat a csak digitálisan létező, de személyre készíthető ruhák megalkotása.

A projekt további részleteiről a Dress-coding honlapján értesülhettek. A kollekciót pedig november 3-ától a foundation.app oldalán kereshetitek majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.