Milliókat érint a tegnapi Visa leállás Európában, ilyen nem fordulhat elő a bitcoinnal

A Visa, amely a legnagyobb és legnépszerűbb fizetési rendszer Európában egy masszív kiesést kellett elkönyveljen tegnap, amely több millió ügyfelét érintette. Szemben a centralizált fizetési rendszerekkel, a bitcoin és az ethereum blokkláncok felhasználóinak nem kell az operációs hálózat működésének leállásától tartania. A Visa malőr nem más mint egy véletlen incidens, de kiválóan rámutat a centralizált fizetési rendszerek gyengeségeire.

Milliókat érintett a Visa leállás, a technikai problémát már elhárították

Tegnap a népszerű kártyás fizetési rendszer, amely naponta 150 millió tranzakciót dolgoz fel, leállt Európa és az Egyesült Királyság teljes területén. Az incidens hatására több millió ügyfél képtelen volt használni a bankkártyáját.

Sokan számoltak be sikertelen tranzakciókról a boltokban, vasútállomásokon stb. Számos vállalkozást is érint a Visa leállás, mivel a hálózat több ezer kis és középvállalkozás, illetve bank és nagyvállalat tranzakcióit dolgozza fel.

Ezzel szemben a bitcoin decentralizált hálózata 99.99%-ban hibátlanul működik már 2009. január 3-i indulás óta.

A fizetési rendszereket szabályozó (PSR) szervezet elmondása szerint a leállás csak a Visa kártyatulajdonosokat érinti.

Mindez körülbelül délután három órakor kezdődött és arra kényszerítette az üzleteket, bárokat és más szolgáltatókat, hogy csakis készpénzes fizetést fogadjanak el vagy teljes egészében függesszék fel az értékesítést. A BBC beszámolója szerint a Tesco kiskereskedelmi lánc közleménye alapján csak a paypassos fizetést érinti a leállás, a pines és chipkártyás fizetési rendszerek használóit nem.

Néhány órával később a Visa megerősítette a hardverhiba miatt bekövetkező leállás elhárítását és elnézést kért az ügyfeleitől.

Az ilyen esetek kezelésére jött létre a bitcoin és az altcoinok

Szatosi Nakamoto fehér könyve így kezdődik:

Egy elektronikus, tisztán peer-to-peer alapú készpénz lehetővé tenné az online kifizetések küldését az érintett felek között anélkül, hogy arra egy pénzügyi intézményt kellene igénybe venni.

Decentralizált hálózatok alkalmazásával a tegnapi Visa leálláshoz hasonló, központi szereplőre visszavezethető bakik nem fordulhatnak elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük