Durván visszaesett a Binance piaci részesedése, mi lehet az oka?

A Binance piaci részesedése az előző évi 75%-ról 54% körülire csökkent. Az adatok szerint a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjének dominanciája szeptember végére 50,76%-ra eshet vissza.

Mindeközben a cég riválisa, az Upbit részesedése a 2022 szeptemberi 6,19%-ról 14,51%-ra emelkedett. Egy másik versenytárs, a Huobi szintén sikeres évet zárhat, ugyanis a múlt évi 2,83%-ról idén szeptemberre 8,58%-ra emelkedett dominanciája. Az adatok jól mutatják tehát, hogy a felhasználók más platformok felé kacsingatnak. Az USD-t támogató platformok között egyébként a Coinbase továbbra is a legnépszerűbb, ez pedig többek között az FTX novemberi összeomlásának tudható be, ami után a felhasználók más platformokra költöztek.

Mi folyik a Binance háza táján?

A kriptotőzsdét és Changpeng Zhao (CZ) vezérigazgatót nemrégiben beperelte az amerikai SEC az értékpapír törvények állítólagos megsértése miatt. Mindeközben a CFTC szintén pert indított a Binance ellen, mégpedig arra hivatkozva, hogy az megsértette a szövetségi törvényeket és nem regisztrálta a tőzsdét az USA-ban. A cég ellen Franciaországban is vizsgálat folyik, nemrégiben még a holland piacról is ki kellett vonulnia, és felszámolta működését Cipruson is.

A csökkenő dominancia mögött minden bizonnyal a tőzsde körüli szabályozási aggályok bújhatnak meg. Ráadásul a cég amerikai üzletágának vezérigazgatója és több, magas pozícióban lévő vezető is felmondott. A vállalat idén több ezer dolgozót elbocsátott, ami még inkább megkérdőjelezte, hogy minden rendben van a színfalak mögött. A részesedés csökkenése mögött azonban egy másik fő ok, mégpedig díjmentes kereskedés (zero-fee trading) leállítása is állhat; ennek bevezetése ugyanis 2022 júliusában több ügyfelet vonzott a platformra, akik valószínűleg a szolgáltatás megszűnése után szintén elpártoltak a kriptotőzsdétől.