Egy új módszerrel visszaszerezheted az ellopott kriptovalutáidat

Először a CoinMarkets-en veszítettem el a kriptóimat. Ez akkor történt, amikor a tőzsde bezárt, a tőkénk pedig odaveszett. Még csak nem is próbáltam senkivel sem felvenni a kapcsolatot vagy figyelmeztetni a rendőrséget. ”

Ezek egy kriptovaluta befektető szavai, aki egyike azoknak, akik egy, a Twitteren feltett kérdésre válaszoltak. Hogyan élték meg amikor egy exit scam-nek, Ponzi rendszernek vagy kibertámadásnak köszönhetően elvesztették kriptovalutáikat.

Pawel Kuskowski, a Coinfirm blokklánc cég vezérigazgatója szerint nagyjából 10 milliárd dollár ellopott kriptovaluta van a piacon. Most esélyt akar adni az áldozatoknak, hogy visszaszerezhessék az őket megillető pénzeszközöket.

A Coinfirm kapcsolatba lépett a Kroll globális nyomozó céggel. Az induló közös kezdeményezés ReclaimCrypto néven működik, és ötvözi a legújabb blokklánc kriminalisztikai technikákat a jogi eljárásokkal és az eszközbehajtással.

Kuskowski azt mondta:

Jelenleg nincs olyan hely, ahová az áldozatok mehetnének és segítséget kérhetnének. Ez majdnem olyan, mintha könyörögnének azért, hogy valaki vegye már észre a problémáikat. Végül saját maguknak kell azokat megoldaniuk, ügyvédet keresniük, vagy hatóságokhoz fordulniuk jogi segítségéért.”

A behajtható adatok száma változhat. Például a CipherTrace, egy másik elemző cég a közelmúltban arról számolt be, hogy idén kb. 4 milliárd dollárnyi kriptovalutát veszítettek el a tulajdonosok. Kuskowski becslése tartalmaz olyan történelmi (és még megoldatlan) ügyeket is, mint például a Mt Gox, amelyek a ma körülbelül 1 milliárd dollárt érhetnek.

Mondani sem kell, hogy Kuskowski és csapata nem jótékonysági alapon dolgozik, a lezárt ügyek után sikerdíjat kérnek.

Az eddigi munkáinkat kielemezve elmondhatjuk, hogy körülbelül 200 esetben találtuk meg az áldozat kriptovalutáit, melyet aztán visszajuttattunk tulajdonosának.”

Kuskowski hozzátette, hogy ezen esetek értéke 1,5 milliárd dollár.

Hogyan is működik

A Coinfirm alapja a pénzmosás elleni küzdelem (AML) a kriptohálózatokban, a tranzakciók előzményeinek elemzésével, különféle észlelések és big data-elemzések segítségével. A Chainalysis-hez és az Elliptic-hez hasonlóan kb. 50 tőzsdét vizsgál, így nagy adatbázist épített fel.

A Coinfirm partnere, a Kroll, egy „tradicionálisabb” megközelítést alkalmaz, amely magában foglalja a bírósági végzések előkészítését, hogy az internetszolgáltatót az IP-cím kiadására kötelezze, vagy az FBI és a CIA korábbi ügynökei a dark webet használják, az ellopott pénzeszközökkel kapcsolatos tevékenységek felderítésére.

Azt ki kell hangsúlyozni, hogy a Kroll nem új a kripto területén. A cég tavaly az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottságával (SEC) dolgozott együtt egy token kibocsátással kapcsolatos csalási ügyben. A Kroll elmondta azt is, hogy hogyan segített felderíteni Európában egy 27,8 millió dolláros bitcoin lopást.

Ha az áldozatok úgy döntenek, a Kroll összeállíthat egy harmadik felet bevonó per finanszírozást is. Ez azt jelenti, hogy az olyan cégek, amelyek speciális finanszírozást nyújtanak a legális piac számára, például a Burford Capital vagy a Therium, átvállalhatják az áldozatok peres költségeit. Ezért cserébe a behajtott pénzeszközök kb. 30%-át kérik el, a fennmaradó összeget pedig visszajuttatják az áldozatoknak.

Hamilton azt mondta, hogy a Kroll kiterjeszti a nyomozást a dark weben is. A Kroll Cyber ​​egy speciális dark web egységet vezet Pittsburgh-ben, amelyet Keith Wojcieszek, az Egyesült Államok Titkos Szolgálat, bűnügyi nyomozói egységének volt vezetője tart felügyelet alatt.

„A ReclaimCrypto kezdeményezés segítségével bemehettünk az adatbázisba egy pénztárca-karakterlánccal és megkereshetünk minden azonosítót, amely ehhez a pénztárca nevéhez kapcsolódik. Például egy beszélgetést lopott hitelkártyák eladásáról vagy arról, ha valaki bűnügyi szolgáltatásokat kínál, és az adott pénztárca címét adja meg.”

Kövesd a pénzt

Hamilton elmagyarázta, hogy kétféle módon lehet kripto vizsgálatot indítani: vagy ki kell azt találni, hogy ki csinálhatta vagy követni kell a pénzt.

A ReclaimCrypto célja elsősorban a vagyon visszaszerzése, mivel az ügyfél ebből fogja a csapatot kifizetni. De végül mindkét út ugyanahhoz a helyhez vezet, mondta Hamilton, és hozzátette:

„Elképzelhetetlen, hogy a nyomozási folyamat befejeződjön, anélkül, hogy minden részletet tudnánk. Mindent amit tudunk az illetékes hatóságoknak adunk, megkapjuk a munkánkért járó pénzt és a tolvajokat lecsukatjuk.”

A ReclaimCrypto elsősorban a bitcoinra és az Ether-re összpontosít, de az XRP-re, BCH-re, LTC-re, NEO-ra és DASH-ra is kiterjed szolgáltatásuk.