Visszatér-e a medve piac? – Bitcoin technikai elemzés

Az elmúlt hetekben volt bőven erő a Bitcoinban, a CryptoFalka csapatával néztük meg, hogy mire is számíthatunk a folytatásban a BTC-nél.

Az előző részek tartalmából:

Elég kemény medve piacon van túl a kriptovaluta közösség… Mi a Falkánál a medve piac végét egy a napi nézeten ábrázolt emelkedő háromszögből való kitörés óta számítjuk. Ezzel sikerült a napi Ichimoku felhő fölé kerülnünk, amire több  száz napja nem volt példa. Ezek a pozitív indikációk jelezték egyértelműen, hogy vége az erős csökkenő trendnek és valami más van születőben. Konzervatívan számolva is közel +115%-ot emelekdett a Bitcoin ára csupán két hónap alatt, rég láthattunk ekkora teljesítményt!

Fontos megérteni, hogy alapvetően a trendek aljakból és csúcsokból épülnek fel. Egy emelkedő trenden belül is szükségünk van a macro emelkedő trendnél kisebb, csökkenő trendekre is, ezzel emelkedő aljakat is kialakítva. Jelenleg a Bitcoin ábrájánál szinte csak emelkedő csúcsokról tudunk beszélni olyan gyors és dinamikus volt a mostani emelkedés, jelenleg az emelkedő aljpontokkal még adós nekünk a BTC. Nagy valószínűséggel egy ilyen magasabb aljpont kialakítása van jelenleg születőben. 

Honnan lehetett tudni, hogy fordul a trend?

Biztosan sokan hallhattatok különböző indikátorokról, mint az RSI vagy SRSI indikátorokról. Legtöbbször ezeket az indikátorokat egy adott termék túlvett / túladott zónáinak meghatározásához használjuk. Eléggé nyilvánvaló volt már egy jó ideje, hogy a legtöbb indikátor túlvett állapotban volt, viszont vigyázat! Attól, hogy túlvett egy termék az nem jelenleg még instant eladási jelzést, ugyanis egy FOMO fűtötte piacon nagyon sok ideig túlvett zónában tud maradni akár az RSI akár az SRSI.

Viszont május 19-én volt egy olyan jel, ami egyértelműen megmutatta az első jelet a Bitcoinnál. Volt egy elég szép kitörésünk a 9000-es zónába, melyet egy nagyon gyors letörés követett. Ezt a jelenséget úgynevezett “fakeout”-nak hívjuk, mely főként a shortok és longok kiütésére szolgál. Számunkra ez volt az a jel, amikor figyelmeztettük Facebook posztunkban a követőinket is, hogy elérkeztünk egy esetleges trendforduláshoz.

https://www.facebook.com/cryptofalka/photos/a.407675983022106/696623670794001/?type=3&theater

Mi látszik most az ábrán:

Alapvetően a fakeout szépen azonosította a fordulópontot és azóta elég “szép” csökkenő trendre álltunk be rövid távon. Az ár a napi 10-es EMA (exponenciális mozgó átlag) alatt tartózkodik, mely rövid távon csökkenő trendre utal. Az RSI indikátorban szintén volt korábban egy szép emelkedő tartományunk, melyet negatívan letörtünk. A 40-es RSI érték az, amiről nagy eséllyel szokott tudni pattanni az RSI, ehhez még egy kis csökkenésre szükségünk van.

bitcoin

Alapból a 7000-7200-as zóna az, ami első körben támaszt nyújthat az árnak. Egy 40-es RSI-vel kombinálva jó esélye van a Bitcoinnak, hogy tud majd innen pattanni. De, hogy őszinték legyünk egy közel 120%-os emelkedés mellé picivel nagyobb korrekció dukálna… Ezt a heti nézet is megerősítheti, melyen egy trendfordító medve formáció, egy “evening star” alakzat látható.

A heti nézet szintén megerősíti azt a képet, hogy még simán benne lehet a pakliban egy hosszabb csökkenés, a 6500-as támasz zóna az, amely újratesztelése még egészséges is lenne a fenttartható hosszú távú emelkedéshez! Itt csoportosul egy fontos vízszintes támasz, a napi Ichimoku felhő támasza és a 0,618-as Fibonacci szám is. Vagyis egy sor olyan erős támasz, mely megfelelő támogatást adhat egy magasabb aljpont kialakításához! Ameddig ezt a tartományt tartja az ár addig nem igazán van miért aggódniuk a kriptovaluták szerelmeseinek. 🙂

Felfele nézelődve a napi 10-es EMA és a 7900-8000 dolláros ellenállás az, ami alatt maradva még nem kell tartanunk egy újabb pumpától. Amíg nem sikerül ezek a fontos ellenállások felett zárni célszerű valamennyi USD-t tartani a portfóliókban. De emlékezzünk a híres tőzsdei mondásra: “Never short the bull” Nem szabad átesni a ló túloldalára sem!

Összegezve a Bitcoin helyzetét:

Hatalmas ralin van túl a Bitcoin az elmúlt hónapokban, akik odafigyeltek a korábbi jelekre nagyon rövid idő alatt hatalmas profitokra tehettek szert. Pontosan ezért meg is jelentek a profit realizálók és egy fakeoutot követően egy kisebb korrekcióba kezdtünk. Egészen eddig teljesen normális a mostani viselkedés, egyelőre nincs mitől aggódni még. Valószínűleg fog még folytatódni ez a csökkenés de viszonylag szépen azonosíthatóak a komolyabb támasz zónáink (7000-7200 és 6500 USD), ahol minden esély meglesz egy trendfordulásra és a macro emelkedő trendünk folytatására!

Ábrák jelölései:

Elérhetőségek:

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/
Honlap + Privát kereskedő csoport: https://www.cryptofalka.com

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük