Vitalik Buterin bejelentette az Ethereum fejlesztési tervének új szakaszát

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin egy új szakasszal egészítette ki az Ethereum technikai fejlesztési roadmapjét. Ennek a célja a cenzúra ellenállóképesség és az Ethereum-hálózat decentralizációjának javítása.

Az Ethereum hálózat új fejlesztési tervét Buterin egy november 5-i Twitter-bejegyzésben fedte fel. Ez egy kibővített hat részből álló technikai ütemtervet mutat be, amely bevezette a Scourge szakaszt is. Az Ethereum útitervének fennmaradó mérföldkövei ez alapján a Surge, a Scourge, a Verge, a Purge és a Splurge.

Ethereum fejlesztési ütemterv
Miután az Ethereum szeptember 15-én áttért a proof-of-stake (PoS) hálózatra, az Ethereum a második szakaszba – a Surge – lépett, amelynek célja, hogy a roll-upok segítségével elérje a 100 000 tranzakciót másodpercenként.

A frissített technikai roadmap most a Scourge-ot illeszti be új, harmadik szakaszként. Ezt aztán a korábban ismert szakaszok – a Verge, a Purge és a Splurge – követnek.

Mit hoz az új Scourge szakasz?

Az Ethereum fejlesztési terve szerint a Scourge célja, hogy “biztosítsa a megbízható és hitelesített semleges tranzakciók bevonását. Valamint elkerülje a centralizációt és a MEV egyéb protokoll kockázatait“.

Az Ethereum alapítójának felhívása egy “hitelesített semlegesebb” konszenzusrétegre azért érkezik most, mert a bányászok köztudottan a saját javukra használják ki az Ethereum hálózatán zajló tranzakciókat.

Buterin korábban úgy jellemezte a hitelesített semleges mechanizmust, mint amely “nem diszkriminál egyetlen konkrét személy mellett vagy ellen sem”.

A bányászok által kivonható érték (MEV – Miner Extractable Value) akkor keletkezik, amikor egy bányász megelőzi a hálózat többi résztvevőjét azzal, hogy eldönti, mely tranzakciókat és milyen sorrendben helyezzenek el egy blokkban.

Ez lehetővé teszi a bányászok számára, hogy megkettőzzék a mempool összes nyertes ügyletét, és az arbitrázsra törekvőket vagy bárki mást megelőzve hajtsák végre tranzakcióikat. Ennek eredményeképpen az Ethereumot a Merge után a centralizáció és a cenzúra magasabb fokával társították.

A hálózat PoS-re való átállását követően a blokkok aránya, amelyek megfelelnek az Egyesült Államok Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatalának (OFAC), november 3-án elérte a 73%-ot. Ezt a számot sokan túl magasnak tartják.

Anthony Sassano, a The Daily Gwei alapítója, október 15-én egy Twitter-bejegyzésben azt mondta, hogy a cenzúraellenesség “fontosabb, mint a skálázás” a jelenlegi pillanatban.

Sassal kritika
Bár a Scourge teljes részleteit nem hozták nyilvánosságra, az Ethereum társalapítója nemrég egy “részleges blokk aukció” megoldást javasolt, ahol a blokképítőnek csak a blokk tartalmának egy részéről van döntési joga.

A konszenzus rétegben történő cenzúra elleni küzdelemre más javaslatok is születtek. Ilyen például az Ethereumot elemző és fejlesztő Flashbots cég Single Unifying Auctions for Value Expression (SUAVE) megoldása.

Buterin megerősítette a frissítést – amely mostantól a Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge (SNARK) technológia Ethereumra történő integrálását foglalja magában.

A SNARK-ok hozzáadása az Ethereum hálózathoz olyan alapvető szükséges adatvédelmi funkciókat biztosít, amelyek megőrzik az adatvédelmet, miközben az anonim tranzakciók továbbra is nyomon követhetők maradnak.