Vitalik Buterin javaslata lehet a megoldás az ICO csalások ellen

Vitalik Buterin, az Ethereum megálmodója az izraeli Ethereal konferencián osztotta meg, hogyan lehet fellépni majd a jövőben az ICO csalások ellen.

Buterin egy kérdés-felelek panelbeszélgetés keretein belül fejtette ki, hogyan látja az Ethereum hálózat jövőjét. A decentralizált pénzügyek témáját járták körbe, amikor felmerült az ICO csalások problémája.

2017 óta az ICO-k izgalmas témának számítanak a szektorban, azonban a projektek döntő többsége nem valósul meg, a befektetők pénze pedig sok esetben elúszik. Éppen ezért mára az ICO szó majdnem, hogy összefonódott a csalás jelentéssel – pedig ennek nem kéne így lennie. Buterin a problémára reagálva a decentralizált pénzügyekben (decentralized finance, DeFi) látja a megoldást.

“Az elmúlt másfél évben már többször is elgondolkodtam egy ötleten. Ahelyett hogy egy projekthez ICO révén gyűjtenek forrásokat, mellyel a projekt szervezői korlátlanul rendelkezhetnek – és le is léphetnek – inkább okos szerződésekbe kellene befektetniük. Ekkor a fejlesztőknek nem lenne teljes hozzáférésük az összegyűjtött összegekhez, hanem a befektetők egy alapba fizetnek, és onnan kamat vagy járadék formájában kapnák a fejlesztők a fizetségüket a mérföldkövek teljesülésekor.”

Így nem kell vakul megbízni egy projektben, mert az okos szerződés segítségével csak meghatározott esetben kapnák meg a projekt gazdák a forrást, addig az biztonságban lenne.

A decentralizált pénzügy rendszere jó kiegészítője lehet a hagyományos pénzügyi szektornak, mely révén bárki, bárhol a világon becsatlakozhat a globális pénzügyi világába.