Vitalik Buterin továbbgondolta a shardinget: jön a proto-danksharding

Az Ethereum hálózata vonatkozásában vagy a népszerűségéről és a DeFi appok gombamód történő szaporodásáról lehet írni, vagy a drágaságáról és lassúságáról. Utóbbi folyamatos fejtörést okoz a fejlesztőknek is, akik mindenféle megoldásokkal igyekeznek javítani a skálázhatóságon. A sharding koncepcióját már többször felvetették a hálózat vonatkozásában.

A sharding és amit Buterin javasol

Ugye a sharding koncepciója az adatbázisokból származtatható, ahol egyetlen nagy adatbázis keresése és elemzése helyett csak kisebb táblákat, adatbázisokat vizsgálva gyorsítható a folyamat. Az Ethereum konszenzus esetén is minden csomópontnak el kell végeznie az összes tranzakció ellenőrzését, ami elég nehézkes. Vitalik Buterin leírásában a sharding úgy nézne ki, mintha az Ethereum egyetlen nagy sziget helyett aprócska szigetekből állna. És ezek a szigetek majd intézhetik a saját dolgaikat és kezelhetik a sziget felhasználóit. A sharding a most már tényleg a célegyenesben lévő Ethereum proof-of-stake hálózatának nagy újdonsága lesz sok más mellett.

Buterin

De hogy milyen is lesz a sharding, az még úgy tűnik képlékeny, hiszen Buterin most a Twitteren vetette fel a Proto-danksharding javaslatát. A javaslata szerint az adatok validációja, ellenőrzése blob tranzakciók formájában zajlana, amelyeket egy virtuális gép, EVM nem tudna végrehajtani. Ez megnövekedett adathasználattal járna majd, hiszen jóval nagyobb blokkméretre lenne majd szükség. Ezért az Ethereum alapítója azt javasolja, hogy a blobokat minden 30 napban törölni kellene, hogy ne legyen túl nagy adattárhely-követelmény. Most már pedig egyre inkább itt van a Merge, amikor végleg elindul a proof-of-stake konszenzusos Ethereum hálózat. Jelenleg a többklienses Kiln nevű tesztnetnél járunk, ami egyben az utolsó a Merge előtt. Itt már valós beállításokat használnak és komoly stressz-tesztnek vetik alá a hálózatot.