Ritka leminősítést kapott az Nvidia, bajban a részvény árfolyama?

Az Nvidia részvényárfolyama a 2022-es AI-őrület óta töretlenül növekszik, az elmúlt két évben közel nyolcszorosára nőtt a nemrégiben 10:1 arányú felaprózódáson keresztülmenő részvény árfolyama. Nem véletlen, hiszen ezzel a legtöbb iparági elemző szerint a világ legrégebbi és legbefolyásosabb tőzsdeindexébe, a Dow Jones-ba szeretne bekerülni a tech-vállalat. Ennek ellenére sokakban felmerül a kérdés, vajon meddig tarthat ez a hihetetlen történet.

A Wall Street elemzői is nap mint nap felteszik ezt a kérdést, és a GPU-bevételek várható csökkenése miatt egy ritka leminősítést adtak a tecch-vállalat részvényének, mely a „semleges” minősítést kapta meg a „vásárlásra ajánlott” helyett.

Leminősítették az Nvidia részvényét

Az elmúlt hét egyik legváratlanabb eseménye volt, amikor a Wall Street elemzői leminősítették az Nvidia részvényét, és módosították annak célárfolyamát a következő évekre nézve. Bár nehéz bármi rosszat mondani a tech-óriásra, mivel a vállalat negyedévről negyedévre túlszárnyalja várható eredményeit, egyesek szerint az AI-őrület és a GPU-bevételek drasztikus növekedése nem tartanak majd a végtelenségig.

A konszenzusos várakozások a GPU, vagyis a grafikus vezérlőkártyákból eredő bevételek 2025-ig 35%-os növekedését jelzik, ami egybefügg a korábbi előrejelzésekhez. Ennek ellenére a vállalat teljesítményében észlelt korlátozott potenciál, mely első sorban a piac 2025 utáni bizonytalan kilátásaiból, és az olyan versenytársak, mint az ASIC és AMD potenciális piaci részesedésnövekedéséből fakadnak, a részvények „semleges” minősítését eredményezte.

Módosul az Nvidia célárfolyama

A „vásárlásra ajánlott” helyett „semleges” minősítéssel rendelkező részvény árfolyama jelenleg 125 dollár körül található a pénteki zárást követően. A Wall Street az értékelés következtében azonban 135 dollárra módosította az elkövetkező 12 hónapra jelzett maximális célárfolyamot.

Az elemzők ezt a leértékelést úgy magyarázzák, hogy az Nvidia részvényárfolyama az egy részvényre jutó nyereség, vagyis az EPS 35-szöröse kell, hogy legyen egy kiigazított gazdasági helyzetben. Az elmúlt években dinamikus növekedési fázisban lévő vállalat EPS-e 2026-ra nagyjából 4,1 dollár lehet, ami 143 dollárnak feleltethető meg. Az érett vállalatok átlagos növekedési ütemével korrigálva pedig megkaphatjuk a Wall Street 2025-re jelzett 135 dolláros részvényárfolyamát, ami 8%-os növekedést jelentene a mostani szintről.

Az Nvidia részvényének technikai elemzése

Az Nvidia 3095 milliárd dolláros értékével a világ harmadik legértékesebb vállalata a Microsoft és az Apple után. A Nasdaq-on listázott NVDA történelmi csúcsát 2024 június 18-án érte el, amikor értéke 135,58 dollár volt. Azóta három heti lokális mélypontra került az árfolyama, a historikus adatok alapján pedig akár a 102-110 dolláros tartományt is érintheti az árfolyam a hétfői nyitást követően.

Az Nvidia részvényárfolyamának technikai elemzése, forrás: TradingView

Ennek ellenére aggodalomra azonban semmi ok, mivel a részvényárfolyam egy 20 hónapos növekedési csatornában található, melyből egy pillanatra sem mozdult ki. A Fibonacci-visszacsatolások alapján az említett tartományból könnyedén visszapattanhat az eszköz árfolyama, és akár 170 dollárig is emelkedhet a következő hónapokban, melyet a szeptemberre várt 77,9%-os amerikai alapkamat-csökkentés megerősíthet.

Ha tehát hinni lehet a grafikonoknak, akkor nem kell beérnünk egy 12 hónapon belüli, 8%-os növekedéssel, hanem bízhatunk a 170 dolláros árfolyamban, ami 36%-os növekedést jelentene.