A WHO az érintés nélküli fizetési módok használatát javasolja

  • 37
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A koronavírus járvány kitörése miatt a központi bankok nemcsak az állampolgárokat, de a bankjegyeket is karanténba helyezik. Néhány nemzeti bank még bankjegyet is égetett a biztonság kedvéért.

Dél-Korea központi bankja, a Bank of Korea a helyi bankoktól érkező bankjegyekre érvényes karantént vezetett be. Ez azt jelenti, hogy a bankjegyeket két hétig elzárva tárolják, mivel egyes kutatások szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus, amely a betegséget okozza, akár 9 napig is képes tárgyak felületén életben maradni. Már február 15-én a kormány megkérte a kínai hitelezőket, hogy fertőtlenítsék a bankjegyeket és tartsák azokat 14 napig biztonságosan elzárva, attól függően, hogy honnan származnak.

A Magyar Nemzeti Bank is hasonló eljárást vezetett be. A bankjegyeket két hétig nem mozgatják, majd zsugorfóliázzák és 160-170 Celsius-fokos alagúton küldik át azokat.

A Federal Reserve 7-10 napra elzárja az Ázsiából érkező amerikai dollárt, mielőtt azt visszaforgatná a gazdaságba. A Bank of England elismerte, hogy a forgalomban lévő bankjegyeken lehetnek baktériumok és vírusok. Így azt javasolta, hogy az emberek pénzhasználat után alaposan mossanak kezet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és ezzel együtt a nemzetek kormányai nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy a kézmosás akár 16-21%-kal is csökkentheti a fertőződés esélyét.

A Covid-19 fizikai bankjegyeken keresztül történő terjedése miatt felmerülő aggodalmakra hivatkozva a WHO szóvivője azt nyilatkozta, hogy „az emberek lehetőség szerint érintés nélküli fizetési technológiát használjanak”. Ez az egész világra nehezedő helyzet akár hasznot is hozhat a kriptovaluták számára, hiszen az esetükben semmilyen fizikai érintkezés nincs, mégis lehetővé teszik a gyors értékátadást .

Digitális valuták kontra készpénz

A koronavírus járvány kitörése felgyorsíthatja a központi bankok által létrehozott digitális valuták bevezetését. A kínai központi bank, a PBOC már egy ideje azon dolgozik, hogy a fizikai jüant, digitális változatával egészítse ki. A Fed tisztviselője szerint a valós idejű digitális fizetési lehetőségek elkerülhetetlenek.

A fizikai készpénz újabb hátránya került a felszínre, amely előmozdíthatja a valuták digitalizálásának tendenciáját. A kriptovaluták használatával elkerülhetőek a fizikai tranzakciók, ráadásul erőfeszítések nélkül lehetséges a pénzutalás a világ bármely pontjáról. Már számos nyugati országban népszerűbb a bankkártya és a hitelkártya használata, a készpénzzel való fizetésnél. Ezek után nem meglepő, ha a központi bankok azon gondolkodnak, miként lehetne digitális valutákat létrehozni, mivel a kriptovalutákkal csak a nemzeti digitális valuták vehetik fel a versenyt.

Amikor az érintés nélküli fizetési módok válnak ajánlott normává, a kriptovaluták is nagy lendületet kaphatnak. A decentralizált kriptovalutáknak van egy mások előnye a központi bankok által elterjesztésre kerülő digitális fizetőeszközökkel szemben: hatóságoktól független, nem tudják elkobozni, csak a tiéd. Félő, de reális veszély, nem lesz elmondható az átlagpolgárra tukmált nemzeti digitális pénzekről.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.