Japán a G7 csúcstalálkozón kiemelten foglalkozna a digitális jüannal

Japánt nyugtalanítja Kína szorgoskodása a digitális jüannal kapcsolatban. Az ázsiai ország a 2020-as G7 csúcstalálkozó napirendi pontjai közé szeretné felvetetni a kínai digitális valutát.

A Reuters ma reggel arról számolt be, hogy Japán legnagyobb jogalkotói arra szólították fel a szigetország kormányát, hogy az idei G7 csúcstalálkozón mindenképpen foglalkozzanak a digitális jüannal. Akira Amari volt gazdasági miniszter és a Liberális Demokrata Párt kiemelkedő tagja arra kérte a törvényhozók csoportját, hogy nemzetközi szinten, az USA-val együttműködve vitassák meg a kínai digitális valuta kérdését.

Japánnak szorosan együtt kellene működnie az Egyesült Államokkal. Meg kellene kérnünk az USA-t, hogy a G7 csúcstalálkozón az egyik legfontosabb napirendi pont a digitális jüan legyen.”

Vége lehet a dollár globális uralmának

Az Egyesült Államok, amely a G7 2020-as üléseit vezeti, Akari aggodalmainak a központi szereplője. A japán miniszter ugyanis úgy véli, hogy a digitális jüan kibillentheti a dollárt jelenlegi vezető szerepéből és ezáltal mind a pénzügyi mind pedig a geopolitikai kapcsolatok globális hálózatában is drámai változások következhetnek be.

„Egy olyan stabil világban élünk, amelyet a dollárral való elszámolás vezet. Hogyan kellene reagálnunk arra, ha ez a stabilitás összeomlik és Kínának köszönhetően küzdelem alakul ki a valuta hegemóniáért?”

Állítólag más magas rangú törvényhozók is osztják Akari aggodalmait, hiszen Japán nagymértékben támaszkodik a dollárra. Figyelembe véve azt, hogy már hány ország szenved az amerikai szankcióktól, ami miatt a dollár alternatíváját keresi, nem is megalapozatlanok a volt miniszter félelmei. A feltörekvő országok körében is könnyen elterjedhet a digitális jüan használata.

Valutaverseny

Akari véleményével nincs egyedül. Egy amerikai újságíró nemrégiben azzal érvelt, hogy:

Kína könnyen arra kényszeríthet más országokat, hogy digitalizálódjanak. Az „Új Selyemút” kezdeményezés alatt létrehozott kínai erőműveket illetve más infrastrukturális fejlesztéseket használó országokat arra kötelezhet, hogy kínai digitális valutában fizessenek. A Kínában üzleti tevékenységet folytató legnagyobb vállalatokat is rákényszerítheti a digitális jüannal való tranzakciókra.”

A Federal Reserve ugyanakkor nem igazán sürgeti a digitális dollár kibocsátását. Bár a héten felröppent néhány hír arról, hogy az intézmény érdeklődőbb a digitális valutákat illetően, lényeges előrelépés egyelőre nem várható a FED részéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük