A Wikipédia egyértelműen kriptovaluta ellenes álláspontot képvisel

A kriptovaluta-közösség szerint a Wikipédia Solanáról szóló bejegyzése kritikán aluli; élesen bírálták továbbá a platform egyik legaktívabb szerkesztőjét is.

Emmanuel Awosika Ethereum-kutató az X-en adott hangot aggodalmának, és elmondta, hogy ha a Solanáról akarna olvasni, biztosan nem a Wikipédia lenne az első számú forrása. Szóvá tette továbbá, hogy a cikket Molly White is szerkesztette, akiről köztudott, hogy a kriptovaluta-iparág kritikusaként a Wikimédia Alapítványnak azt ajánlotta, hogy szüntesse meg a kriptoadományok elfogadását. Awosika úgy gondolja, hogy a platform „egyértelműen kriptovaluta-ellenes álláspontot képvisel”, amit véleménye szerint az is tanúsít, hogy a szektorral kapcsolatos témákról nem igazán olvashatunk az enciklopédián.

Mentségére White megjegyezte, hogy a Solanáról szóló cikk szerkesztéséhez mindössze egy nyelvtani hiba kijavításával járult hozzá.

„A Wikimédia Alapítvány jószágadományokat sem fogad el, de valahogy mégis sikerül jól megírnunk a tehenekről szóló cikkeket” – tette hozzá. Megosztotta továbbá a cikk azon részeit is, ahol a Solanával kapcsolatos perekről és hackelésekről írnak, amivel a platform iránti szkepticizmusát kívánta erősíteni.

„Úgy gondolom, hogy a legtöbb kriptoprojektről (még az olyan nagyokról is, mint a Solana) nagyon korlátozott mennyiségű iparági kiadvány áll rendelkezésre, és ezek egyike sem felel meg a Wikipédia követelményeinek. A Wikipédia szócikkei azon alapulnak, amit megbízható, másodlagos források mondanak egy témáról, nem pedig azon, amit egy téma mond magáról.”

A Wikipédiát egyébként az internet közössége szerkeszti, így bárki editálhatja az adott cikkeket. Ez egyúttal hátrány is lehet, hiszen időnként előfordulhat benne rosszabb minőségű, kevésbé megbízható tartalom is.

A Wikipédia és a kriptovaluták kapcsolata

A Wikimédia Alapítvány korábban a BitPayen keresztül fogadta el a Bitcoin-, Ethereum- és Bitcoin Cash-adományokat. A vállalat azonban két évvel ezelőtt úgy döntött, többé már nem támogatja a szóban forgó coinokkal történő adományozást. Döntését egy közvélemény-kutatásra alapozta, ahol a válaszadók több mint 70%-a azt mondta, hogy minden kriptovaluta-adományozást meg akar szüntetni. Molly White megjegyezte, hogy mindössze 400 közösségi tag vett részt a vitában. Később azonban kiderült, hogy a szavazatot leadó fiókok közül sokat azzal a céllal regisztrálták, hogy meggyőzzék az alapítványt a kriptó ellen.