Az X versenyre kelne az OnlyFans-szel

Az X legújabb változtatásai arra utalnak, hogy a platform egyre inkább a felnőtt tartalmakra összpontosít.

Októberben az X különböző fizetős előfizetési szintekkel kezdett kísérletezni. Hét hónappal később az X megváltoztatta a felnőtt tartalmakra vonatkozó szabályait. Sokkal megengedőbb irányelvek érvényesülnek, ami lehetőséget nyújthat a felhasználók számára, hogy szabadabban osszanak meg explicit képeket.

E hónap elején Elon Musk bejelentette, hogy a platform elrejti a lájkokat. Így a felhasználók nem láthatják majd, hogy mások milyen posztokat kedveltek. Ezek az egyenként viszonylag kis változások együtt érdekes kérdést vetnek fel: Az X megpróbál versenyezni az OnlyFans-szel?

Az X és a felnőtt tartalmak

Az X-en évek óta jelentős mennyiségben található felnőtt tartalom. Egy 2022-es belső jelentés szerint ez a posztok körülbelül 13%-át tette ki a platformon. Carolina Are, a Northumbria Egyetem Digitális Polgárok Központjának tartalommoderáció kutatója szerint már 2022 végén is felmerült az ötlet, hogy az X lehetővé teszi a felnőtt tartalmak készítői számára, hogy monetizálják munkájukat.

„Ez az ötlet már akkor is felmerült, amikor a Twitter Blue megjelent” – mondta, utalva a prémium szintre, amelyet Musk a cég átvétele után vezetett be. (Azóta a Twitter Blue nevét X Premiumra változtatták.)

Carolina Are szerint az X-hez bevezetett változások arra utalnak, hogy a platform egyre inkább igyekszik vonzani a felnőtt tartalom készítőket. Ez olyan időszakban történik, amikor az olyan platformokat, mint a TikTok és az Instagram, azzal vádolják, hogy drákói szabályokat alkalmaznak azokra, akik pikáns, meztelen vagy más explicit tartalmakat posztolnak.

A felnőtt tartalom kihívásai

Korábban az X-et azzal vádolták, hogy árnyékban tartja a felhasználókat azáltal, hogy blokkolja a felhasználóneveiket a kereső sávból. Az XBiz felnőtt ipari weboldal szerint 2023 végén néhány felhasználó csak azért találkozott árnyéktiltással, mert profiljuk potenciálisan szexuális contentet tartalmazott.

„Örömmel fogadnék bármilyen enyhítést a felnőtt tartalmakra vonatkozó szabályokban az X-en, mert a felnőtt vállalkozások – nemcsak a pornószínészek, hanem a szexbloggerek, a szexjáték gyártók, az erotikus írók és sok más – valóban küzdenek a túlélésért” – mondta a Girl on the Net álnéven író blogger, akinek közel 23 000 követője van az X-en. „De eddig nem láttam olyan változást, ami miatt kockázatot vállalnék, és több időt fektetnék egy olyan platformba, amely még mindig szándékosan próbálja elrejteni a tartalmamat.”

Egy felnőttbarátabb X paradox helyzetet is jelenthet azoknak a felnőtt tartalom készítőknek, akik évek óta használják az X-et, hogy népszerűsítsék előfizetési szolgáltatásaikat az OnlyFans-en. Musk, aki az X tulajdonosa, különösen ellenségesen viselkedett más platformokkal szemben. 2022 decemberében kezdte blokkolni a rivális szolgáltatásokra mutató linkeket, és tiltotta azokat a felhasználókat, akik követőiket más alkalmazásokra irányították.

Are szerint felmerülhet, hogy ha az X teljes mértékben belép a felnőtt tartalom piacra, akkor korlátozhatja a külső platformokra vagy webhelyekre szánt explicit teasereket. „A platform valószínűleg szigorúbban szabályozná a fizetős falon kívüli tartalmak közzétételét.” – mondta.

Az X kihívásai az OnlyFans-szel szemben

Az X-nek számos akadállyal kell szembenéznie, hogy valóban versenyezni tudjon az OnlyFans-szel. „Speciális, felnőttbarát fizetési feldolgozókra, költséges életkor-ellenőrző szoftverekre és olyan módszerekre lesz szükségük, amelyek biztosítják, hogy a tartalom megfeleljen a Visa és a MasterCard egyre szigorúbb szabályainak” – mondta Jessica Van Meir, a szexpozitív tartalom platform, a MintStars társalapítója.