YouHodler vélemény: valós az akár 12%-os kamat a kriptobetéteken?

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a kriptók csak kereskedés útján termeltek profitot tulajdonosaiknak. Ma ugyanis a kriptovaluta betétek pont arra biztosítanak megoldást, hogy a hosszú távú tartás közben a kriptóink ne csak hasztalanul üljenek tárcáinkon, hanem kamatot is termeljenek számunkra. A YouHodler svájci-ciprusi vállalat pont ezt ajánlja a felhasználóiknak – na meg kriptohiteleket, váltási lehetőségeket és jó pár egyéb jól hangzó szolgáltatást is. Hogy valóban megérik-e ezek az ajánlatok a magyar felhasználóknak, azt ebből a YouHodler vélemény és útmutató posztból megtudhatjátok.

Mi az a YouHodler?

Mielőtt belevágunk abba, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat is érhetünk el a YouHodler platformján, szóljunk néhány szót arról is, hogy kik is állnak a YouHodler projektje mögött. A platformot 2017-ben alapították, két irodája pedig Svájcban, illetve Cipruson található meg. A világ számos országának lakossága számára ajánlanak kriptohitel, betéti és befektetési lehetőségeket, bár a svájci és ciprusi irodának köszönhetően az európai színtér kiemelkedőnek számít a vállalkozás piacai közül. Jelenlegi ügyvezető igazgatója Ilya Volkov.

A YouHodler tagja a Blockchain Association of Financial Commision szervezetének és a Crypto Valley Associationnek is.

YouHodler vélemény: kriptobetétek, hitelfelvétel és még sok más
A YouHodler regisztrációs felülete. Forrás: YouHodler

Milyen szolgáltatásokat érhetünk el a YouHodler oldalán?

Megtakarítás és kripto betéti számla

A YouHodler fő szolgáltatásai egy alapvető gondolatra építenek: név szerint, hogy a nagy hodlizás világában ne csak hónapokig (vagy akár) évekig érintetlenül pihentessük a kriptóinkat a tárcánkon, hanem valamilyen hasznos és nem mellesleg profitábilis módon használjuk őket. Amennyiben ugyanis kriptókkal akarunk foglalkozni (és jó esetben még pénzt is keresni), akkor általában vagy kereskednünk kell velük (ami időt, energiát és megfelelő tudást igényel), vagy hosszabb időre félre kell raknunk őket, míg arra várunk, hogy az árfolyam feljebb kússzon.

A YouHodler segítségével azonban van egy harmadik lehetőség is, még pedig a kriptók lekötése. Ez nagyjából ugyanúgy működik, mint a bankba félretett megtakarításunk, azaz megadott időközönként a lekötött kriptóért cserébe kamatot szerezhetünk. Ez a kamat azonban a banki kamatoknál jóval magasabb a kriptovilágban: a YouHodler esetében a stabilcoinoknál akár 12,3%, míg egyéb kriptopénzeknél akár 8%-os is lehet. (Hogy konkrét példát hozzunk, az USDT esetében lehet érvényes a 12,3%-os kamattal, míg a cardano ADA esetében pl. maximum 6%-os kamattal számolhatunk.)

Hitelek kriptovaluta fedezettel

És hogy ez miért éri meg a YouHodlernek? Itt következik az oldal második fő szolgáltatása: a hitelezés. A kriptovaluták hitelfedezetként való használata kifejezetten felkapottá vált az utóbbi időben, hiszen a folyamatosan növekvő kriptovaluta árfolyamok mellett nem sok embernek fűlik ahhoz a foga, hogy megváljon a kriptovalutájától – még akkor sem, amikor valamilyen más okból kifolyólag pénzre van szüksége.

Ilyenkor jöhet szóba a kriptohitel, mely részeként valamilyen kriptopénzt fizetünk be fedezetként, majd a hitelt valamilyen stabilcoinban vagy – a YouHodler esetében – fiatpénzben kapjuk meg. A kriptovaluták magas volatilitása miatt a legtöbb kriptohitel esetében jóval nagyobb összeget kell letennünk fedezetként, mint ami a felvett hitel összege lesz. Sokszor a hitel összegének kétszeresét vagy akár háromszorosát is elkérik a platformok a kockázat miatt.

A YouHodler ilyen szempontból kifejezetten erős ajánlattal rendelkezik: az LTV, azaz a hitelbiztosíték (loan-to-value) arány akár 90%-os is lehet. Ez azt jelenti, hogy a fedezetként befizetett kriptó értékének akár 90%-át is megkaphatjuk a hitelként. Azért itt nagyon fontos észben tartani, hogy ez csak bizonyos kriptók esetében érhető el, illetve, hogy csak a nagyon rövid távú, 30 napos hiteleknél alkalmazható. Ha hosszabb időre akarunk hitelt felvenni, akkor az LTV itt is könnyen 50%-ra csökkenhet le.

A hitelszerződés egészen addig áll fenn, amíg vissza nem fizeted a hitelt, melyet követően aztán a fedezetet visszakapod a tárcádra. Amennyiben a megegyezett időtartam végén még hosszabbítani szeretnél, arra is van lehetőség, de természetesen ebben az esetben extra díjakat számolnak fel.

Még egy nagyon fontos fogalom a YouHodler kriptohitelei esetében a Price Down Limit, vagy röviden PDL. Ez azt az minimum árat jelenti, amely felett kell maradnia a fedezetként befizetett kriptódnak. Amennyiben a megadott minimum ár alá zuhan az árfolyam (és ilyet azért láttunk már a kriptovilág volatilis piacain, nem is egyszer), akkor a YouHodler eladhatja a befizetett fedezetedet és lezárhatja a hitelszerződést.

Multi HODL és Turbocharger

Egyéb extra szolgáltatásként még elérhető az ún. Multi HODL és a Turbocharger funkció. Előbbi nagyjából úgy működik, mint a tőkeáttételes kereskedés, azaz jelen esetben akár 30-szoros tőkeáttétellel tudnak kereskedni a felhasználók. A margin trading szolgáltatástól azért túlságosan haladó szintű funkciókat ne várjunk. Itt inkább az egyszerű, felhasználóbarát felületen van a hangsúly, ahol nagyjából csak azt kell beállítanunk, hogy milyen irányú ármozgásra számítunk, illetve, hogy milyen kockázatszinttel szeretnénk dolgozni.

Azért azt semmiképpen ne feledjük, hogy az itt elérhető magas profit mindig nagyon magas kockázattal van párosítva. Maga az oldal is azt javasolja (a Barbell stratégia nyomán), hogy a befektetéseink minimum 80, de inkább 90%-át ne ilyen típusú befektetésekbe tegyük, és mindössze a maradék nagyjából 10%-ot fordítsuk magas kockázatú befektetésekre.

Végül a Turbochargerről is ejtsünk néhány szót! Ez a szolgáltatás egyfajta hitelláncot jelent, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kölcsönbe felvett fiatpénzből további kriptót vásároljon a platform (ezt extra vásárlási költség nélkül), melyek aztán fedezetként használhatók fel további hitelekhez.

Kriptókat és fiatpénzeket is támogat az oldal

Az oldal jelenleg több mint 30 kriptovalutát, illetve számos fiatpénzt is támogat. A kriptók esetében többek között elérhető a Tether, az USDC, a DAI, a BUSD, a BTC, a LTC, az ETH, a LINK vagy a BAT is. Fiatpénzek esetében amerikai dollárt, eurót, svájci frankot és angol fontot támogat a platform; ezek érhetők el például a hitelfelvételek esetében is.

YouHodler vélemény: kriptobetétek, hitelfelvétel és még sok más
Forrás: YouHodler

Ki regisztrálhat a YouHodler oldalára?

Ahogy már fentebb is említettük, a YouHodler globálisan nyújt hitelezési és befektetési szolgáltatásokat a felhasználóinak; azonban néhány ország ezalól kivételt képez a különböző pénzügyi szabályozásoknak köszönhetően. Ilyen többek között az Egyesült Államok; az itt élők ugyanis nem érhetik el a YouHodler egyik szolgáltatását sem.

Ilyen megkötés a magyar felhasználókra nem vonatkozik. A személyazonosítás sikeres elvégzése után a hazai ügyfelek bármely fentebb említett szolgáltatást ki tudják próbálni. A személyazonosítás részeként igazolnunk kell személyes adataink mellett a tartózkodási címünket is. A magyar lakosok számára külön előny, hogy a pénzfelvétel SEPA utalással viszonylag olcsó: ez ugyanis csak egy 5 eurós díjat von magával.

Kiutalási és pénzfelvételi lehetőségek a YouHodler felhasználói számára. Forrás: YouHodler

Az oldal legnagyobb előnyei és hátrányai

A legtöbb YouHodler vélemény szerint egyértelműen a széleskörű szolgáltatások, a megbízható vállalati háttér és a viszonylag magas kamatok képezik a platform legnagyobb előnyeit. S bár ezek a kamatok a stabilcoinok esetében a legmagasabbak, azért a bitcoin és egy kriptók lekötése is előnyös lehet. A tőkeáttételes kereskedés jó extra funkció az oldalon, még akkor is, ha a fő tevékenységi kör továbbra is inkább a hitelezés az oldalon. Külön jó extra még az is, hogy a hiteleket nemcsak stabilcoinban kaphatják meg a felhasználók, hanem fiatpénzben is. Az oldal ráadásul már az NFT-fedezetű hiteleket is bevezette, így akár ezeket a kriptoeszközöket is használhatjuk fedezetként. (Ebben az esetben mindig egyénileg bírálják el, hogy milyen értéket képvisel az NFT, és hogy egyáltalán elfogadják-e ezt fedezetként).

A YouHodler sok szolgáltatása esetében azért a részletekben rejtőznek a hátrányok. Az egyik ilyen pl. hogy a nagyon reklámozott 90%-os LTV hitelarány csak nagyon speciális esetben érhető el; a többinél pedig már jóval alacsonyabb, inkább 50%-os ez az arányszám. Illetve mindenképpen figyelni kell arra, hogy a YouHodler nagyon könnyen használható, felhasználóbarát felülete sokszor igen magas kockázatú befektetésekkel van párosítva, melyet a látszat ellenére kifejezetten nem a kezdő kereskedőknek találtak ki. A mobil applikáció szintén még fejlesztésre szorul; itt többeknek volt problémája a személyazonosítás sikeres elvégzésével.

Az utóbbi években biztonság terén sokat fejlődött az oldal. Míg 2019-ben még igen komoly biztonsági problémákkal küszködtek, mára ezeket elhárították. Személyes profilunkban olyan extra biztonsági funkciókat tudunk beállítni, mint pl. a 2FA.

YouHodler vélemény: kriptobetétek, hitelfelvétel és még sok más
A YouHodler tárcáinknál azonnal látható az árfolyamváltozás. Forrás: YouHodler

YouHodler vélemény: megéri az oldal használata?

Összességében a legtöbb YouHodler vélemény szerint az oldal erős szolgáltatást hoz a kriptovaluta betétek és a hitelek világában, ráadásul sok egyéb oldallal ellentétben kifejezetten építenek az európai felhasználókra és szabályozásokra. Bár olyan egyszerű szolgáltatásokat is ajánlanak, mint az azonnali váltás, azért a leginkább azoknak lehet érdemes kipróbálni a platformot, akik lekötött kriptóikat szeretnék kamatoztatni vagy esetleg a kriptohitelek iránt érdeklődnek.

Használhatóság szempontjából egyértelmű az öt csillag. S bár van még mit javítani (pl. vannak olyan versenytársak, ahol még több kriptovaluta elérhető, illetve a mobil app sem tökéletes a legtöbb YouHodler vélemény szerint), a YouHodler erős szereplő maradhat a kriptohitelek piacán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük