Zebpay CEO: van néhány megválaszolatlan kérdés a Binance-hackkel kapcsolatban

A new yorki Consensus konferencián a Zebpay kriptotőzsde CEO-ja, Ajeet Khurana elmondta, minél több derül ki a múlt heti Binance hackről, annál több kérdés merült fel benne.

Amikor a hacket bejelentették, a blokklánc felfedezőkön élőben lehetett követni a 7000 bitcoin útját, amik tárcáit Changpeng Zhao CEO tett nyilvánossá a Twitteren. A coinok egyik címről a másikra mozogtak, majd eltűntek. Viszont kiderült, hogy a Zhao által beazonosított tárcában csak a fele volt megtalálható, mint amennyit Zhao elsőként bejelentett. Egy másik, 6900 BTC-s csomaghoz nem nyúltak és mindmáig érintetlenül hever a tárcában.

Hogy mit tud tenni pontosan a Binance, az még tisztázatlan. A tőzsde a sajtóközleményen és egy frissítésen kívül más hivatalos közleményt nem adott ki az esetről. A befagyasztott Binance számlákat a biztonsági ellenőrzés után ma nyitják fel újra.

Khuranának, a visszamaradt coinok kapcsán merült fel pár kérdése.

“Látjuk a tranzakciókat a blokkláncon, de miért nem volt több?” kérdezte. “Miért nem ürítették ki a tárcákat?”

Khurana, 2018 márciusában került a Zebpay élére, ami India legrégibb kriptotőzsdéjének számított mindaddig, míg 2018. szeptemberben a kormányzati tiltás miatt bezárásra nem kényszerült. Azóta Máltára és Ausztráliába helyezte át a székhelyét és a Zebpay az első kriptotőzsde, mely integrálta a Lightning hálózatot.

A tőzsdehackek mindennapos velejárói a digitális eszköz szektornak. A blokkláncelemző CipherTrace cég szerint az ellopott kriptók volumene és értéke pedig újra emelkedésnek indult. Khurana szerint a legnagyobb veszélyben a közepes méretű tőzsdék vannak.

“A legtöbb hack annak ellenére történik, hogy tisztában vagyunk vele, hogy megtörténhet. Azon a szinten vagyunk, ahol sokaknak kell elbuknia, hogy a szektor élhessen.”

Ez viszont nem csak a tőzsdék hibája, ismerte el Khurana: szerinte a kormányoknak is felelősségük van. “Soha nem hárítanám a felelősséget a kormányokra vagy a szabályozókra, viszont a nem elegendő figyelem a KYC-n és nem kielégítő audit a tőzsdetartalékok és azok biztonságának ellenőrzése kapcsán igen.”

A válasz szerinte a tőzsdék nagyobb fokú transzparenciájában rejlik. A kormányoknak jobb rálátással kell rendelkezniük a tőzsdék védelmi mechanizmusaira az ügyfélletétek biztosítása terén és minimális követendő szabványokat kell felállítaniuk. Ha kötelezve lennének a tőzsdék a magasabb fokú transzparenciára, akkor kevesebb megválaszolatlan kérdés merülne fel egy tőzsdehack során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük