A Zebpay az első tőzsde, mely elérhetővé teszi a bitcoin Lightning utalásokat

A mobilos kriptotőzsde és tárcaszolgáltató Zebpay az első, mely lehetővé teszi a Lightning hálózati utalásokat felhasználóinak. A legjobb része a hírnek, hogy azt a kevés szatosi tranzakciós díjat is átvállalja.

Annak ellenére, hogy még messze van attól, hogy a kripto-mainstream (hát még a mainstream-mainstream) meghatározó alkalmazása legyen, Lightning Network (LN) gyorsan gyarapodik. A máltai Zebpay bejelentése, mely egykoron India legnagyobb kriptotőzsdéje volt, egy újabb mérföldkövet jelent a LN utalások elfogadásában.

A Zebpay az első tőzsde, mely integrálta a bitcoin Lightning utalásokat

A Zebpay webes, iOS és Android app alkalmazással rendelkezik és a regisztrált ügyfelek BTC tárcaegyenlegeivel Lightning tranzakciókra is képesek. A Zebpay elsősorban a Lightningot integrált kiskereskedők oldalain és webáruházaiban történő fizetés céljára javasolja a minimális tranzakciós díjjal járó LN-t:

“Szinte bármit megvehetsz azzal, hogy beazonosítod a shopot, bemásolod és szkenneled a termék vagy szolgáltatás számláját, majd véglegesíted és fizetsz —  és mindezt másodpercek alatt.”

A Lightning Network utalások minimális tranzakciós költséggel járnak szemben a hagyományos Bitcoin utalásokkal, és az utóbbi esetében általában a felhasználónak kell fizetnie azt. A Zebpay azzal próbálja magát egyedivé tenni, hogy még Lightning utalás tranzakciós díját is átvállalja (ami általában nem több néhány szatosinál):

“Zebpay állja a tranzakciós költségét az összes tárcájából kezdeményezett lightning utalásnak.”

Persze vannak korlátok itt is. Egyelőre. A közlemény szerint a felhasználók maximum 10 tranzakciót bonyolíthatnak le ingyenesen 1 szatosi és 100 000 szatosi között (0.001 BTC, kb. 1094 Ft). A korlátozásra azért van szükség, mert a LN továbbra is kísérleti fázisában leledzik és nem garantált a nagyobb összegek biztonságos mozgatása. A jelenlegi potenciális alkalmazási területei elsősorban a mikrotranzakciók töredezettségmentesítését (azaz, minél olcsóbbá, direktebbé és gyorsabbá tételét) szolgálják, de 2018 eleje óta észrevehetően fejlődik a Bitcoin második rétegű hálózata. Pár év múlva eljöhet az idő, hogy több száz bitcoint lehet néhány szatosi költségen pillanatok alatt a világ bármely pontjára célba juttatni. Ez pedig, sokak szerint egyet jelent sok altcoin halálos ítéletével, hisz többségük nem más, mint egy gyorsabb és olcsóbb bitcoin utánzat.

De előfordulhat az is, hogy magára talál a bitcoin árfolyam. 10 000 dolláros árfolyam esetén máris 2500 Ft lenne a Zebpay LN funkció max kapacitása ;).

A Zebpay 2014-ben indult és gyorsan India legnagyobb kriptotőzsdéjévé vált. Azonban miután az indiai központi bank betiltotta a kriptodeviza kereskedelmet, a Zebpaynek is fel kellett függesztenie a kereskedelmet az országban és azóta a kriptobarát Máltán és Szingapúrban van hivatalosan regisztrálva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük