Érdekes részlet derült ki: Zelenszkij az orosz invázió előtt elutasította a német kancellár biztonsági javaslatát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök néhány nappal az orosz invázió előtt elutasította Olaf Scholz német kancellár javaslatát. A február 19-i ajánlat arra szólította fel Kijevet, hogy mondjon le NATO-törekvéseiről és nyilvánítsa ki semlegességét.

Zelenszkij akkor azzal utasította el a biztonsági tervet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökben nem lehet megbízni a megállapodás betartásában. A berlini terv szerint Putyin és Joe Biden amerikai elnök megállapodást írtak volna alá, és közösen garantálták volna Ukrajna biztonságát.

A Wall Street Journal – amely először számolt be a német javaslatról – azt írta, hogy Zelenszkij elutasítása a “német tisztviselőket aggasztotta, hiszen ezzel a béke esélyei elszálltak”.

A találkozót követő napon Emmanuel Macron francia elnök a világ vezetői közötti telefonbeszélgetésen arra szólította fel Bident, hogy tegyen újabb kísérletet diplomáciai úton a béke fenntartására.

“Azt hiszem, az utolsó ember, aki még tehetne valamit, az te vagy, Joe. Készen állsz arra, hogy találkozz Putyinnal?” – mondta Macron Bidennek. Washington azonban úgy tűnt, nem érdekelt a diplomáciai erőfeszítésekben.

A The Wall Street Journal így számol be Macron utolsó erőfeszítéseiről, hogy mindkét fél szóba álljon egymással:

“Macron február 20-án éjjel felváltva telefonált Putyinnal és Bidennel.”

A francia elnök még moszkvai idő szerint hajnali 3 órakor is Putyinnal beszélt, és az amerikai-orosz csúcstalálkozó tervét bejelentő sajtóközlemény szövegéről tárgyalt. Másnap azonban Putyin visszahívta Macront, és közölte a csúcstalálkozó lefújva.

Putyin úgy döntött, elismeri a kelet-ukrajnai szeparatista enklávék függetlenségét. Azt mondta, hogy fasiszták ragadták magukhoz a hatalmat Kijevben, a NATO pedig nem reagált a biztonsági aggályaira, és atomrakéták telepítését tervezi Ukrajnában.

Bár a német ajánlat teljes részletei nem ismertek, úgy tűnik, hasonló a Zelenszkij által az elmúlt hetekben felvázolt javaslatokhoz. Ukrajna vezető tárgyalója, David Arakhamia szerint Oroszország “szóban” beleegyezett Kijev több álláspontjába.

Vasárnap Vlagyimir Medinszkij orosz főtárgyaló úgy fogalmazott, hogy a két fél nincs elég közel ahhoz, hogy Putyin és Zelenszkij személyesen találkozzon. “A megállapodástervezet nem áll készen arra, hogy a csúcstalálkozó elé terjesszük” – mondta az orosz tisztviselő.