Zimbabwe valutája az összeomlás szélén, tiltják a mobilfizetéseket

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zimbabwében milliók támaszkodnak a digitális fizetésre, hiszen elképesztő készpénz hiány van. Ám a kormány úgy véli, hogy a digitális fizetési eszközökkel szabotálják a gazdaságot. Ezért múlt pénteken úgy döntött az állam, hogy felfüggeszti az összes mobilfizetést, ideértve az afrikai országban piacvezető EcoCash szolgáltató tevékenységét is. A zimbabwei tőzsdét pedig arra szólította fel a kormány, hogy azonnal hagyja abba a kereskedést.

A kormány azt állítja, hogy azért hozott ilyen drasztikus lépéseket, hogy megakadályozza a zimbabwei dollár elleni szabotázst. De a szegény országban milliók támaszkodnak a digitális fizetési megoldásokat kínáló szolgáltatókra, mert a készpénz beszerzése szinte lehetetlenné vált. Az EcoCash az ország legnépszerűbb szolgáltatója, melyen keresztül bitcoint is szoktak vásárolni az zimbabwei állampolgárok.

Az EcoCash viszont a kormány kérését megtagadta. A cég azt állítja, hogy csak és kizárólag a zimbabwei központi bank rendelheti el a kereskedés leállítását, illetve a digitális fizetések felfüggesztését. Eközben az afrikai kripto hírportál, a Bitcoinke azt írta, hogy a bitcoin iránti kereslet drámaian megugrott. A nemzeti valuta, a zimbabwei dollár vagy a zimdollár újbóli bevezetésére 2019-ben került sor, amely ezáltal egy nemzeti valuta kosarat helyettesített. A korrupciós ügyekbe keveredő kormány ekkor beszüntette a devizahasználatot. De a zimbabwei dollár rövid életű volt, hiszen a nemzeti valuta hamar összeomlott.

Az infláció 750% fölé emelkedett, a befektetők pedig biztonságos menedéket kezdtek el keresni.
Rengeteg zimbabwei fordult ezért a digitális fizetéshez. 2019-ben a mobil pénztárcák az összes tranzakció volumenének csaknem 85%-át tették ki. A kormány azt állítja, hogy a mobilfizetési szolgáltatók és a tőzsde szándékosan akarják szabotálni az ország gazdaságát, ezért szüntette be a mobil fizetéseket és a tőzsdei kereskedést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.