Miért gyűlölik az embereket a zöld politikusok?

A politikusok a környezetvédelemre hivatkozva egyre szigorúbb előírásokat vezetnek be a háztartási gépek, köztük a mosogatógépek és a mosógépek használatra. Még arról is szó esett, hogy fokozatosan kivonnák a forgalomból a gáztűzhelyeket. Doug Casey író és anarcho-kapitalista azonban úgy véli, sokkal nagyobb problémával nézünk szembe.

A férfi felidézte a Világgazdasági Fórum kijelentését, mely szerint a jövőben „semmit nem fogunk birtokolni, és boldogok leszünk”. Elmondása szerint a döntéshozók számára sokkal fontosabb a „bolygó megmentése” (ami egy „nevetséges fogalom”), mint az életszínvonal tovább növelése.

„Az a helyzet, hogy azok az önelégült tekintélyelvűek, akik korlátozni akarják a készülékek használatát, alapvetően csak gyűlölik az embereket, különösen a középosztálybelieket. Valójában a kapitalizmus előtti időkbe szeretnének visszatérni, amikor csak a felsőbb osztályok, a feudális arisztokraták élvezhették a szolgáltatásokat” – mondta.

Megjegyezte továbbá, hogy bár nincs személyes tapasztalata a készülékek működéséről, azt biztosra tudja, hogy a modern gépeket úgy tervezték, hogy feláldozzák a kényelmet és az időt annak érdekében, hogy kevesebb vizet vagy áramot fogyasszanak. Az amerikai kormány például néhány évtizeddel ezelőtt úgy döntött, hogy szabályozni kezdi a WC-öblítéshez használható víz mennyiségét. Ennek következményeként a WC-k kevésbé higiénikusak és kétszer kell lehúzni őket. Egy „eldobható társadalomban” élünk: ha valamit meg kell javítaná, sokszor gazdaságosabb kidobni az egészet, mint kifizetni egy szakembert.

„A probléma azonban, hogy az új készülékek drágák. Az életszínvonalad rövid távon emelkedik, de hosszú távon újra csökkenni kezd, mert eladósodsz.”

Minden zöld megoldás romboló hatású?

A kormányok a zöld megoldásokat a jövő felé tett lépésként mutatják be, sok szempontból azonban nagy visszalépést jelentenek. Casey szerint erre jó példa lehet a 15 perces város, ahol büntetnék azt, ha egy hónapban X-nél többször hagyja el valaki a kijelölt 15 perces zónát. Ezzel viszont csak „vissza akarják téríteni az embereket a középkori jobbágyok állapotába, amikor kevesen merészkedtek 15 percnél messzebbre menni kunyhóiktól”. A férfi szerint továbbá a szél- és napenergia használatával semmi baj nincs, ám azok használatának csak különleges projektek esetében van értelme, általában elszigetelt helyeken, specifikus körülmények között.

„Valójában minden ’zöld’ megoldás gazdaságtalan, kontraproduktív, romboló hatású”teszi hozzá. Megjegyezte, hogy az elektromos autók ötlete is jól hangzik először, ám ha belegondolunk hátrányaikba, már elmegy tőlük a kedvünk.

A szén-dioxid „hisztéria” növekedése egybeesett az infláció emelkedésével. Az átlagembertől elvárható lenne, hogy felháborodjon a hús vagy az energia árának drasztikus növekedése miatt. De a média és a politikusok megpróbáljak „félrevezetni őket, és azt mondani, hogy a csökkentett életszínvonal valahogy segít majd megmenteni a bolygót”.

A bolygónak semmi baja nem lesz. Már 4,5 milliárd éve itt van, és még milliárdokig itt lesz. Különben is, a klíma-hisztérikusokat nem igazán érdekli a ’bolygó megmentése’; még ők sem ennyire hülyék. Ami történik, az az, hogy valójában gyűlölik az emberiséget. És saját magukat is. A világ a tömegpszichózis egy epizódjában szenved. Az én reakcióm az, hogy ahol csak lehet, szembe szállok velük” – jelentette ki.