Álhírre válasz: nem tiltják be a bányászatot Kínában

A világ hash erejének nagyjából 70 százaléka kínai forrásokból származik. Ezért volt meglepő a hír, amely szerint a kormányzat a bányásztársaságok bezárását már a közeljövőben tervezi. Egy helyi újság Caixin meg nem nevezett tisztviselőre hivatkozva azt közölte, hogy a rémhírnek nincs alapja, a Kínai Nemzeti Bank nem hozott, illetve a közeli jövőben nem tiltják be erőszakkal leállíttatni a bányásztársaságok működését.

A hírek akkor kezdtek el terjedni, amikor egy helyi ismert befektető és bányász Guo Hongkaira hivatkozva, és egy hamisított fényképpel alátámasztva azt terjesztették, hogy ötödike után bezáratják a bányászkodással foglalkozó üzemeket.

Egyelőre megnyugodhatnak a kínai bányászok: nem tiltják be őket
A pool-ok megoszlása a https://blockchain.info adatai alapján

A névtelen forrás arról tájékoztatta a lapot, hogy a Nemzeti Bank terveiben egyenlőre nem szerepel a komolyabb fellépés a társaságok ellen, ellenben azt valóban tervezik, hogy a túl kedvező környezetet megszüntetik.

Jelenleg Kínában mind az elektromos áram ára alacsony, mind az ASIC gépek hazai termékek, ezért nem nehéz beszerezni őket. A különböző üresjáratokat a cégek ezért bitcoin bányászattal töltik ki.

A kormányzatot aggasztja, hogy a villanyáram jelentős része megkérdőjelezhető tevékenységekre kerül felhasználásra (és a kriptopénz bányászat ilyen kategória), valamint az áram előállítása során komoly mennyiségű szén-dioxid is termelődik, amely károsítja a környezetet. A bányászatra használt létesítmények munkavédelmi és tűzbiztonsági feltételei is hagynak kívánnivalót maguk után.

A Nagy Testvér figyel, de nem tiltják be

A hatóságok megfigyelik a tárasságok működését az energiafelhasználásra, adók befizetésére, kapacitásokra vonatkozóan, és ennek megfelelően alakítják ki politikájukat.

Mindezekre a gondokra találhatnak megoldásokat, mivel az ország jelentős vízerőművekkel is rendelkezik Szecsuanban, amely elegendő lenne arra, hogy kiváltsa a szénerőműveket.

Kína kriptopénz bányász üzemei – észak és Szecsuan az élen | Forrás: GLOBAL CRYPTOCURRENCY
BENCHMARKING STUDY

Már más országokra is figyelnek a befektetők, főleg olyanokra, ahol mind az olcsó áram, mind a jó hűtési képességek is elérhetőek. A gépek komoly hőt termelnek, ennek elvezetéséről gondoskodni kell, viszont ha olyan helyen lennének a farmok, ahol az időjárás általában hűvös, vagy időszakosan nagyon komoly hideggel kell számolni, akkor érdemes lenne telepeket létrehozni ott is. Ilyen lehet például Oroszország, illetve Kanada is.

A kínai hegemóniát jelenleg semmi sem fenyegeti, különösen azért, mert a legnagyobb gyártók (az Antminer és Avalon) szintén helyi játékosok. A befektetők mindenesetre nem dőlhetnek nyugodtan hátra, hiszen a helyzet akármikor megváltozhat, drágulásokra pedig mindenképpen számítani kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük