Az új büntetőeljárási kódex javaslata lehetővé teszi a kriptovaluták lefoglalását is

A parlament elé került az új büntetőeljárási kódex javaslata, amely számos újdonságot tartalmaz. Az indítvány -alapos gyanú megléte esetén – többek között lefoglalhatóvá teszi az elektronikus adatokat és a virtuális valutát is. A modern kódex elfogadása esetén megújítja a titkos megfigyelés szabályozását is.

Sajnos ez most komoly

büntetőeljárási kálvária a kriptopénz tulajoknak
Kredit © Mark Elliott

A javaslat 2017. február 14-én került a parlament tárgysorozatába. Az Igazságügyi Minisztérium benyújtotta az új büntetőeljárási kódexre vonatkozó indítványát, amelynek bizottsági tárgyalására az Országgyűlés elnöke a Törvényalkotási Bizottságot jelölte ki. A Bizottság hamarosan tárgyalja az új kódex-javaslatot.

A jogszabály-tervezet szerint bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja esetén lehetővé válik a titkos megfigyelés alkalmazása, amelynek eszközei megújultak. A bünmegelőzés érdekében, bár a gyanúsítotti – terhelti jogokat alaposan körülbástyázza a tervezet, lehetővé válik a megfigyelt elektronikus megfigyelése. Ez azt jelenti, hogy a terhelt telefonját, elektronikus eszközeit, személyi számítógépét feltörheti a titkosszolgálat, a jogszabály megengedi az úgynevezett mass data surveillance-t is.

Alapos gyanú megléte esetén a tervezet megengedi a digitális adat lefoglalását, egyben a virtuális valutát, így a bitcoint is, amelyet a javaslat külön is megemlít.

Az új kódex benyújtása után a TAB-hoz (Törvényalkotási Bizottsághoz) kerül, amely a javaslat megvitatása után általános vitára bocsájtja. Lapunk információi szerint az indítványt akár júniusra is elfogadhatja a Tisztelt Ház.Szakértők felhívták arra is portálunk figyelmét, hogy az új törvényjavaslat szabályozási rendszere sokkal komolyabban figyelembe veszi a személyiségi jogokat, még a bűncselekmények elkövetőinél is. Mint rámutattak, a brit Investigatory Powers Act, akkor is megengedi a titkos megfigyelést, így a mass data surveillance-t, a magántelefonok feltörését és a számítógépek meghekkelését, ha a személy ellen gyakorlatilag semmilyen bizonyíték sincs.

Ellentétben a magyar szabályozással, amely továbbra is szükségessé teszi a jogállami garanciák meglétét, így például a bírói, ügyészi közreműködést az eljárásban.

Az új büntetőeljárási javaslat nem kímél senkit

Amennyiben azonban az alapos gyanú fennáll, és elindult az eljárás, a törvényjavaslat indokolása szerint:

A Javaslat megteremti az olyan új típusú (virtuális) vagyoni formák biztosításának lehetőségét, amelyek a bűncselekményből eredő vagyon elrejtésének új módjai lehetnek. A Javaslat új rendelkezései alapján lehetővé válik az olyan virtuális vagyonelemek lefoglalása, mint a bitcoin vagy az elektronikus pénz speciális formái.

Kredit © Luca Giordano | Freskó jelenet: Justitia

A Javaslat újításai közül kiemelhető, hogy megtartja a kényszerintézkedések elrendelése feletti igazságszolgáltatási kontrollt, de emellett az eljárás hatékonyságát és gyorsaságát szolgáló intézményeket vezet be.

Ilyen, hogy a vagyonelkobzás érdekében az ügyészség vagy a nyomozó hatóság is elrendelheti a zár alá vételt a százmillió forintot nem meghaladó vagyonra, de e döntése elleni jogorvoslatról a bíróság határoz.

Dr. T

"No Sport": Churchill - Bitcoin: T. "

3 megjegyzés a “Az új büntetőeljárási kódex javaslata lehetővé teszi a kriptovaluták lefoglalását is” cikkhez

  • Telefonnal tőzsdézek a Krakenen. Az újjlenyomatomat is meg tudják hekkelni?

    Válasz
    • Elvben technikailag kivitelezhető, de rendkívül bonyolult, emellett a kereskedés nem bűncselekmény, még csak nem is szabálysértés, úgyhogy nem kell aggódni.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.