1 milliárd dolláros bitcoin utalásnak csak 3 dollár volt a tranzakciós díja

Tegnap valaki egy Xapo számláról először 45 671 bitcoint utalt el (602 millió dollár), majd 43 185 bitcoint (570 millió dollár), amelyek tranzakciós díja mindössze 3,54 dollár volt.

Az átutalt összeg meghaladja az 1,1 milliárd amerikai dollárt. Bár két különböző ismeretlen címre ment az utalás, ugyanaz a számla küldte el.

Nem szokatlan az, hogy egy Xapo tárcáról nagyösszegű utalásokat indítanak útjukra, de ekkora még nem igazán fordult elő. Az elmúlt héten például több 4000 BTC és 1000 BTC összegű tranzakciót kezdeményeztek különféle Xapo tárcákról, de ezek mérete eltörpül a tegnapi utalás mellett.

“Az ilyen óriási összegű kripto-átutalásoknak több oka lehet. A legnyilvánvalóbb az, hogy a Xapo biztonsági okokból a pénzt hidegtárcára küldi” – mondta Kosala Hemachandra, a MyEtherWallet vezérigazgatója. “A másik ok az lehet, hogy ezeknek az alapoknak a tulajdonosa készen áll a portfólió diverzifikációjára.”

Magánszemélyeknek ekkora összegű utalást szinte lehetetlen lenne egy hagyományos bankszámláról elindítani. Elszámolása napokig eltarthatna, ráadásul az ügyfél napi vagy havi limitekbe ütközne.

A bankok között még a különösen nagyvonalú Chase Bank is korlátozza az ügyfeleket. Nemzetközi tranzakcióként naponta legfeljebb 25 000 dollárt lehet elutalni. 1,172 milliárd dollár továbbítása ebből következőleg 128 évig tartana, és ez is csak akkor teljesülhetne, ha a Chase Bank úgy döntene, hogy még hétvégén is nyitva marad. A belföldi tranzakciók esetében a Chase Bank engedékenyebb, hiszen akár napi 250 000 dollár is utalható, de még így is körülbelül 13 évbe telne, mire az összes pénz átkerülne egy másik számlára. Az utalás díja pedig minimum 117 200 dollár lenne. Ekkor láthatjuk csak igazán, hogy mekkora összeggel rövidítik meg a bankok az ügyfeleket.

További érdekes cikkeink: