Az FTX feje 1 milliárd dollárt adományozna, hogy távol tartsa Trumpot

Az FTX kriptotőzsde alapítója, Sam Bankman-Fried egy interjú során úgy nyilatkozott, hogy hajlandó lenne akár 1 milliárd dollárt is adományozni a következő amerikai elnökválasztáson, hogy Donald Trumpot távol tartsa a Fehér Háztól.

A kriptomilliárdos, ha valóban betartja szavát, ő lesz a valaha volt legjelentősebb politikai adományozó.

„Úgy hiszem, 100 millió dollárnál többet fogok adományozni. Hogy mennyivel többet, azt nem tudom. Tényleg attól függ, hogy mi történik. Tényleg attól függ, hogy pontosan ki, hol és miért indul” mondta. Az viszont biztos, hogy amennyiben Trump ellen indul valaki, akár 1 milliárd dollárral is beszállna a megsegítésére:

„[Az 1 milliárd dollár] megfelelő lenne, amit nem szívesen mondanám, hogy a legmagasabb szint, mert ki tudja, mi fog történni addig, de legalábbis afféle minimumként tekinthetünk rá.

Bankman-Fried az egyik leggazdagabb ember a kriptobizniszben, vagyona becslések szerint több mint 20 milliárd dollárt ér. Ami pedig azt illeti, az FTX feje nem csak a levegőbe beszél, hiszen 2020-ban Joe Biden elnök kampányának kivitelezéséért 5,2 millió dollárt adományozott. Szándéka egyébként egyáltalán nem meglepő, tekintettel Trump kriptovaluta ellenes álláspontjára. A volt amerikai elnök ugyanis több alkalommal átverésnek és lufinak nevezte a kriptovalutákat mind a hivatali ideje alatt, mind távozása után. Szerint a kriptó csak egy újabb valuta, amely az amerikai dollárral versenyez, ami persze nincs a helyi kormány ínyére. Trump újraválasztási törekvése tehát valóban jelentős problémát vethet fel a kriptoszektor számára, ahol Bankman-Fried és cége igencsak érdekelt.

Az OpenSecrets kampányfinanszírozást nyomon követő weboldal szerint az adományok „egészségtelen befolyást” gyakorolhatnak az amerikai választásokra és a kormányzati politikára. Mindenesetre egy ekkora volumenű támogatással Bankman-Fried beállna Adelsonék, Michael Bloomberg és a Koch fivérek soraiba, akik jövedelmük egy jelentős részét politikai adományozásra fordították. Az már más kérdés, hogy mennyire elfogadható az, hogy egy kriptotérben tevékenykedő figura ennyire belemerül a politikába…