Az FTX igazgatója szerint a Solana le fogja nyomni a bitcoint rövidesen

Az egyik legismertebb kriptotőzsde, az FTX vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried szerint a bitcoin sosem fog globális fizetési hálózattá válni. Egyenesen odáig ment egy interjúban, hogy nem hatékonynak és környezetkárosítónak nevezte a legnagyobb kriptovalutát. A Financial Timesnak adott interjúban azoban rámutatott, hogy ettől függetlenül a bitcoin maradni fog biztosan. Hiszen olyan jellegű szerepet tölt be és fog betölteni, mint mondjuk az arany.

Bankman-Fried a Solana nagy rajongójaként ismert

Bankman-Fried szerint egyetlen olyan kriptovalutának sincs jövője a fizetési piacon, amely proof-of-work bányászati modellt követ. Az FTX vezetője ugyanis úgy látja, hogy egyetlen olyan hálózat sem lehet globális fizetési rendszernek alkalmas, amely képtelen nagyon gyorsan nagyon olcsón nagyon sok tranzakciót feldolgozni. Hiszen ez utóbbi három feltétel nélkül túl nagy közönséghez nem fog eljutni az adott megoldás. Így egyértelműen csak a proof-of-stake modellt követő hálózatok lehetnek jelöltek arra, hogy globális fizetési rendszerben is használhatóak legyenek.

Egy ilyen példaként az Ethereumot említette meg, amely szerinte a 2.0-ra való átállással tökéletesen meg fog felelni ennek. Az átállás pontos dátuma jelenleg nem ismert továbbra sem, de az egyik vezető Ethereum fejlesztő, Tim Beiko szerint valamikor az év második felében meg fog történni. Visszatérve Bankman-Friedre, a vezérigazgató mondott pozitív dolgokat is a bitcoinról. Szerinte a BTC leginkább értékmegőrző funkciót fog majd betölteni, hasonlóan az aranyhoz.

Tegyük azért hozzá, hogy Bankman-Fried egyik nagy kedvence a Solana blokklánca (egy proof-of-stake modellt követő hálózat) és elég sokszor szokta dicsérni különféle interjúkban. Legutóbb még tavaly novemberben dicsérte a Solana sebességét, kiemelve, hogy a Bitcoint és az Etheruemot is maga mögé fogja majd utasítani ez a hálózat. Persze az elmúlt időszakban a Solana körül látott technikai problémák miatt sokan ebben is kételkednek.