1 millió kínai bitcoinbányászt fogad Amerikában egy olajvállalat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Black Rock Petroleum nevet viselő nevadai olajtársaság nemrég bejelentette, hogy együttműködésre lép az Optimum Mining Host vállalatával. Ennek az együttműködésnek a keretében szerződést kötöttek 24 hónapra (12 hónapos opcionális hosszabbítási lehetőséggel), hogy 1 millió kínai bányászhardvernak fog helyet biztosítani. A hardvereket Kínából fogják Kanadába költöztetni három földgáz-kitermelő hely mellé. Az első 200 ezer egységet a Black Rock által nemrégiben megvásárolt kanadai Quirk Creek gázkitermelő állomás mellé fogják áthelyezni.

A Black Rock Petroleum igen versenyképes ajánlattal fogadja a bányászokat

Az Optimum Mining Host fogja fizetni a teljes energiaköltséget, de emellett bányászonként fizetni fog a helyért és a karbantartásért is. Ezenkívül a Black Rock számlázni fog adminisztratív költségeket is. A telepítés mellé kínaiul beszélő technikusokat és fegyveres őröket is kapni fog az Optimum. A második telepítési hely szintén a kanadai Alberta államban lesz, még nem bejelentett helyszínen és már zajlanak az egyeztetések a harmadik hely meghatározásáról is. Ez utóbbin fognak majd 500 ezer bányásznak helyet adni. A bejelentés kapcsán a Black Rock Petroleum ügyvezetője, Nagy Zoltán azt is elmondta, hogy a nagyon jó termelési kapacitásoknak köszönhetően igen versenyképes szolgáltatást tudnak nyújtani a bányászok fogadásához. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 7 forintos áron tudnak adni egy KWH energiamennyiséget.

Ugye az Optimum költözésének elég egyértelmű háttere van, még júniusban igen kemény leszámolásba kezdtek a kínai hatóság a kriptobányászok ellen. Ez pedig azzal is együtt járt, hogy Kína most már kevesebb, mint a felét adja a bitcoin bányászathoz szükséges energiának. 2019. szeptemberében ez még 75,5% volt. És ugye azt is tudjuk, hogy a Kínában nem szívesen látott bányászok főleg az olcsó energiát biztosító észak-amerikai, dél-amerikai és ázsiai térségek felé indultak meg. Kazahsztánban például 2019. szeptemberéhez képest 8,2%-ra nőtt a globális bitcoin bányászatban birtokolt részesedés. Ezzel a hatalmas ázsiai ország a világ harmadik legnagyobb szereplője lett az iparágban.

Az Egyesült Államok áll a képzeletbeli lista második helyén, az ő részesedésük már 16,8%. A negyedik és ötödik helyen Oroszország és Irán áll. Kínában és Kazahsztánban is az egyébként a fő aggály az energiaigényes kriptobányászattal szemben, hogy a felhasznált energiát elég környezetszennyező módon állítják elő. Például Hszincsiang kínai tartományban szinte minden energiát szénből állítanak elő, ugyanúgy, ahogy Kazahsztánban is, bár utóbbi helyen azért a földgáznak is komoly szerepe van.

(Forrás: Prnewswire)

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.