10 dolog, amit a PassimPay-ről tudni érdemes

Megjelent a piacon a PassimPay, egy új és modern fizetési rendszer, egyben egy pénztárca, amely a kriptovaluta-tranzakciókat, a kriptók biztonságos tárolását, a kriptós üzleti fizetéseket szeretné forradalmasítani. Három fő tulajdonsággal próbál kitűnni, a biztonsággal, a praktikus használhatósággal és a sebességgel.

Gyors, könnyű és biztonságos tranzakciók lebonyolítása a cél a PassimPay fizetési rendszernél, hogy segítségével még a legtapasztalatlanabb felhasználók is tudjanak fogadni, küldeni és tárolni kriptodevizákat. Úgy, hogy eközben még névtelenek is maradnak. Kipróbáltuk, hogyan is működik ez.

1. A PassimPay névtelensége

A projekt weboldalára megérkezve először regisztrálnunk kell (signup), ami az ígéretekhez híven valóban nagyon egyszerű. Egyetlen egy e-mail címre van csak szükségünk, semmiféle dokumentumra vagy személyes adatra nem kíváncsiak. Másrészt viszont ha egyébként valaki nem fektet akkora nagy hangsúlyt a névtelenségre, akkor be tud lépni Google, Twitter, Facebook, Reddit, Telegram, GitHub profilja segítségével is.

A PassimPay regisztrációs felülete. Sörösalátét-méretű.
A PassimPay regisztrációs felülete. Sörösalátét-méretű.

2. A PassimPay egyszerűsége

Böngészőnkben belépés után egy olyan kezdőoldal, felhasználói felület (avagy íróasztal, műszerfal, “dashboard”) fogad, amelynek minden eleme magától értetődő a kevéssé hozzáértő ügyfelek számára is. Felül egy menü, alatta egy sor a legfontosabb árfolyamokkal, apró grafikonok kísérletében. Középen egy nagy kék gombon az összes befektetéseink értékét láthatjuk.

Balra egy oszlopban pedig mindegyik érménél külön-külön is megnézhetjük, hogy mennyi van belőle, és gyorsgombok segítségével egyben a tranzakciókat is kezdeményezhetjük. A PassimPay kezdőoldalon megnézhetjük a tranzakció-történetünket érmékként is és összevonva is. Megnézhetjük, hányszor, mikor léptünk be az utóbbi időben, és letölthetjük a tranzakciókat számítógépünkre, amit táblázatkezelőben vagy más szoftverekben használhatunk.

A PassimPay műszerfala, íróasztala, központi felhasználói felülete. (“dashboard”).
A PassimPay műszerfala, íróasztala, központi felhasználói felülete. (“dashboard”).

A PassimPay felülete valóban barátságos, áttekinthető, praktikus és józan paraszti ésszel is könnyen megérthető. Az első követelménynek tehát, ami az egyszerűségről és a könnyű kezelhetőségről, praktikus használhatóságról szól, a rendszer mindenképpen eleget tesz.

3. A PassimPay biztonsága

Ami a biztonságot illeti, a regisztrációnál meg kell adnunk a jelszót és el kell tárolnunk egy biztonsági kulcsot (master key). A későbbiekben a belépéshez mindig szükségünk lesz az e-mail címünkre, de választhatunk kétfaktoros azonosítást is (2FA). Ebben az esetben egy további biztonsági kódot kell majd megadnunk, amit egy szoftver generál telefonunkon. Ezért a kis kényelmetlenségért azonban kárpótolhat bennünket az a tudat, hogy a PassimPay rendszerben illetéktelenek nem tudnak hozzáférni az értékeinkhez.

Ezt a regisztrációnál kapott “master” kódot a számla visszaállítására lehet használni abban az esetben, ha valamiért elvesztenénk az ellenőrzést az e-mail fiókunk fölött. Csak ennek a kódnak a birtokában tudjuk megváltoztatni a felhasználói fiókunkhoz tartozó e-mailt, és így újra hozzáférhetünk az értékeinkhez.

A PassimPay biztonságát szolgálja az is, hogy az ügyfelek értékeit úgynevezett hideg tárolókban (cold storage) tartják, azaz az internettől elzárva, offlne számlákon. Így eközben a meghekkelésük sem lehetséges. (A dokumentációban egyébként még további biztonsági eljárásokat említenek, például a hackertámadások elleni védelem egyéb módszereit, ezeket azonban az átlagos befektetőnek nem kell ismernie.)

4. A PassimPay sebessége

Ami a harmadik célt, a sebességet illeti, különösen a “gyors befektetési döntések támogatása” terén szeretnének kitűnni a PassimPay fejlesztői. Tettünk egy próbát, és elküldtünk a rendszernek néhány tucatnyi Tron (TRX) érmét. Ezeket hozzávetőleg 20-30 másodperc alatt írták jóvá a számlán, aminek azonban lehet, hogy a nagy része nem is a fogadó félnél telt el. (A küldő pénztárca feldolgozási műveletei is időt vehettek igénybe.)

Egy PassimPay tranzakció
Egy PassimPay tranzakció

5. A rendszerben használható érmék

A PassimPay rendszerben jelenleg 21 érmét lehet használni, amelyek különböző blokkláncokon továbbíthatók, mint az Ethereum, a Binance Smart Chain vagy a Tron. Köztük vannak olyan klasszikusok, mint a Bitcoin vagy az Ethereum, a Binance Coin, a Cardano, a Dogecoin vagy bizonyos dollárhoz kötött stabilérmék (például USDT).

A Binance és a Tron blokkláncok BEP 20 és TRC20 szabványai egyébként magas sebességükről és viszonylag alacsony díjaikról ismertek a a kriptovaluták világában. Érdekesség, hogy a titkosított értékküldésre gyakran használt Dash (“Dark Cash”) is szerepel a listán.

6. A PassimPay felhasználói

Kik fogadják el ezt a rendszert? Már 128 vállalat és 4350 magánszemély használja ezt a fizetési- és pénztárcamegoldást, de a számuk egyre bővül – írja a PassimPay honlapja. Amint a rendszer dokumentációja írja, a magánszemélyeknek más szükségleteik vannak, mint az üzleti vállalkozásoknak. Ezért van szükség kétféle számlára.

A PassimPay felhasználói és a vállalatok
A PassimPay felhasználói és a vállalatok

A magánszemélyeknek elsősorban arra van szükségük, hogy biztonságos tárolási módszert tudjanak használni a kriptovalutáik elhelyezésére, valamint könnyen és gyorsan tudják máshova küldeni vagy fizethessenek vele. A vállalatoknak pedig olyan megoldásra van igényük, amely lehetővé teszi, hogy termékeikért vagy szolgáltatásaikért kriptovalutát fogadjanak el. Ezáltal növeljék az ügyfeleik számát és megkönnyítsék az együttműködést üzleti partnereikkel.

7. A PassimPay költségei

A kriptovaluta számlákon való jóváírása (deposit) minden esetben ingyenes, csak az értékeink kivonásáért kell fizetni (withdrawal). Amint már említettük, kétféle számla van, magánszámla (personal account) és üzleti számla (business account). A magánszámlákon 0,1 és 1 százalék közötti díjakat számolnak fel az adott kriptodevizától függően. A fenti példában a Tron (TRX) átutalás 0,5 százalékba került volna, plusz van magának a Tron hálózatnak egy 15 dollárcentes szerény díja.

Az üzleti számlák esetében pedig a pénzkivonás díja maximum 3,5 százalék lehet. Ezt azonban nem a magánszámlák jutalékával érdemes összehasonlítani, hanem például a kártyaelfogadás magasabb díjaival, amit a kereskedők szoktak fizetni a bankkártyák kibocsátói felé. A rendszer egyébként törekszik arra, hogy a blokkláncok hálózati költségeit optimalizálja a felhasználók számára.

8. Jutalékot kaphatunk, ha ajánljuk a rendszert

A PassimPay elterjesztése érdekében a szervezők partnerprogramot indítottak. A felhasználók kaphatnak egy saját linket, amelynek segítségével ajánlhatják ezt a rendszert az ismerőseiknek. De akár megoszthatják ezt (referral link) idegeneknek is a közösségi médiában vagy például valamely weboldalon.

A PassimPay partnerprogram.
A PassimPay partnerprogram.

A link segítségével jelentkező, a rendszerben regisztráló partnerek által fizetett jutalékokból azután négy, hét vagy tíz százalékos részesedést kaphatunk. Négy százalékot bárki kaphat, hét százalékot félmillió, tíz százalékot pedig másfél millió dolláros jutalékbevétel felett adnak.

9. Kész fizetési megoldásokat kínálnak a vállalkozásoknak

Integrálja a blokkláncfizetéseket vállalkozásába, fogadjon el kriptóérmékben történő kifizetéseket a weboldalán – így kínálják a PassimPay-t az online üzleti világ számára. Nem pusztán egy eszközt nyújtanak, hanem egy kész megoldást, amely megkönnyíti az ügyfelekkel, üzleti partnerekkel való munkát.

“Pénzügyi menedzsmentnek” nevezik a vállalkozásoknak kifejlesztett rendszert, amelyhez olyan felhasználóbarát funkciókat fejlesztettek ki, mint automatikus kifizetések, testre szabható sablonok, fehérlisták (VIP-listák) stb. Itt is egyszerű és gyors a regisztráció dokumentumok és személyes adatok nélkül, mindössze egy e-mail címmel és jelszóval lehetséges.

Egyszerű API-integrációt ígérnek, amellyel a PassimPay szolgáltatása bármely weboldalba integrálható néhány perc alatt, informatikai ismeretek és gyakorlat, valamint további költségek nélkül.

PassimPay mobilalkalmazások - hamarosan
PassimPay mobilalkalmazások – hamarosan

Kínáljon többet, mint versenytársai. Hozzon létre kényelmes fizetési módot ügyfelei számára. Kezdje el fogadni a kriptovalutákban történő fizetéseket bárhol és bárkitől, a több mint 190 országban található felhasználóktól – írja a cég weboldala.

10. És ami még hátravan

A PassimPay rendszerben vannak még hiányosságok. Például a mobilalkalmazások nem készültek el, és még dolgoznak egy pénzváltó, kereskedési rendszeren is (exchange). Megjegyzendő az is, hogy ez a 21 kriptovaluta, amiket említettünk, nem tűnik túl soknak, még ha csoport tartalmazza is a legfontosabbakat. Minden bizonnyal bővíteni fogják még ezt a listát.

A PassimPay felhasználói felülete egyelőre kilenc nyelvet ismer, de a magyar vagy például a világnyelvnek számító francia sincs még közöttük.