10 millió aktív tárca van az Ethereum hálózatán – mi lesz, ha ez a szám megtízszereződik?

Az Ethereum ökoszisztémája hetente 10 millió aktív pénztárcát ér el. Ez akár a tízszeresére is nőhet a következő bikafutás során.

Jelentősen nőhet az Ethereum hálózat a jövőben

A tágabb értelemben vett Ethereum ökoszisztémában észrevehető növekedés következett be a hálózati tevékenységet nézve. A Dune Analytics szerint – az Ordinals-hoz kapcsolódó címeket leszámítva – több mint 10 millió Ethereum tárca működik aktívan. Ebbe beletartozik mind a mainnet, mind pedig az Ethereum layer-2 megoldásai , mint például a Base, Optimism és Arbitrum.

aktiv ether tárcák

Egyre élénkebb az Ethereum hálózat: rekord 10 millió aktív Ethereum tárca van használatban

Megnőtt az aktív Ethereum tárcák használata

A jelenlegi 10 milliós mérföldkő a Dencun frissítés 2024. március közepén végrehajtott sikeres megvalósításának közvetlen eredménye. A frissítés, amely az Ethereum számos egyéb frissítése közül az egyik, hatékonyan kezelte a legsürgetőbb kihívásokat. Különösen a skálázhatósággal és a gas díjjal kapcsolatos problémákat

A mainnet, sidechain vagy off-chain telepített különféle protokollokhoz csatlakozó aktív pénztárcák számának megugrása miatt az X egyik elemzője bizakodó. Sőt azt jósolja, hogy az aktív Ethereum tárcák száma 10 millióról 100 millióra nő a következő emelkedő trend során. Ezt a kiugrást részben felgyorsítják a Dencun által hozott fejlesztések, amelyek olcsóbbá tették a 2. rétegű tranzakciókat a rollupok használatával.

Ehhez a Dencun frissítés úgynevezett „blobokat” használ, ez egy új tranzakciótípus az Ethereum Virtual Machine (EVM) által nem feldolgozott adatok tárolására. A blobok új adattárolási csatornáknak tekinthetők egy blokkon belül, amelyek elősegítik a blokkellenőrzés egyszerűsítését. Ráadásul mindezt az adatok elérhetőségének veszélyeztetése nélkül teszi. Így ez hatalmas lökést jelentett a Dencunt integráló Ethereum layer-2 megoldások számára.

Gyorsan nő a 2. rétegű megoldások használata is

A csökkenő gas díjak és a hatékonyabb 2. rétegű platformok révén a Dencun segített új felhasználókat bevonzani a DeFi ökoszisztéma további területeire is. Ezzel pedig szinte új életre kelt a szélesebb Ethereum világ. Ezt jól tükrözik a 2. rétegű megoldások és a mainnet között növekvő teljes zárolt érték (TVL).

Az L2Beat szerint a vezető 2. rétegű platformok, mint például az Arbitrum és az Optimism átlagosan kétszámjegyű növekedést értek el az elmúlt héten. Eddig az összes 2. rétegű platform 39 milliárd dollár feletti vagyont kezel. A DefiLlama párhuzamos adatai is alátámasztják ezt a növekedést. Az elmúlt hat hónapban a vezető decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollok TVL-je körülbelül 20 milliárd dollárról több mint 54 milliárd dollárra nőtt.

Az előrelépések ellenére továbbra is vannak kihívások

Az Ethereum törékeny, és nem skálázható olyan hatékonyan, amikor a használat hirtetelen megugrik. Ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a gas díjak ismét emelkedni fognak a következő emelkedő trend idején. Különösen akkor, ha az ETH ára jelentősen megemelkedik, 4000 dollár vagy afölé.

Ezenkívül a felhasználók – főként a mémérmék befektetői – előnyben részesíthetik az olyan alternatívákat, mint a Solana vagy az Avalanche, csökkentve ezzel az Ethereum hálózat közvetlen tevékenységét.

Ennek ellenére az Ethereum támogatói továbbra is pozitívak a jövő kapcsán. Ahogy a kriptovaluta árak stabilizálódnak, és valószínűleg igazodnak a 2024 első negyedévének növekedéséhez, egyre több felhasználó fogja felfedezni a mainneten vagy a 2. rétegű platformokon elindított legnépszerűbb protokollokat.