Egy svájci népszavazás 10 millióra korlátozná az ország népességet

Svájc legnépszerűbb pártja, a Svájci Néppárt (SVP – Swiss People’s Party), amely agrárgyökereiről és a tömeges bevándorlás ellenességéről ismert, népszavazást kezdeményezne, amely a nemzetközi szerződések újratárgyalását vagy akár teljes elhagyását követeli, ha Svájc lakossága eléri a 10 milliót.

A tervezett népszavazás egy olyan időszakban jönne, amikor Európa egyre inkább környezeti katasztrófával, lakhatási válsággal és a növekvő bevándorlás miatt az állami forrásokra nehezedő hatalmas terhekkel néz szembe. Számos európai állam a világ legsűrűbben lakott országai közé tartozik, és hacsak nem történik drámai intézkedés, a közeljövőben várhatóan csak még zsúfoltabb lesz az élet bennük. Svájc sem kivétel ez alól.

“Országunk minden sarkon repedezik. Az elmúlt években sok minden félresiklott. Ha nem avatkozunk be, akkor az eseményeket nem fogjuk tudni kontrollálni.” – mondta Marcel Dettling, az SVP kampányfőnöke.

Dettling arra figyelmeztet, hogy a gazdasági migráció továbbra is nagyon erős, különösen azon csoportok részéről, akik számára Svájcban is nehézséget okoz a beilleszkedés, amire az ország riasztó börtönnépességi adatai is rávilágítanak.

Crypto Finance AG | Számos cégnél a fizetések már kriptovalutában érkeznek

Robbanásszerű népességnövekedés

Már elkészült a népszavazás szövegezése is, amely előírná, hogy Svájc lakossága 2050-ig nem haladhatja meg a 10 milliót. 2050 után ez a határ némileg emelkedhetne, de csak az organikus többletszületések miatt.

Thomas Matter SVP egyik vezetője szerint “vörös riadót” kell fújni Svájc növekvő népességszáma miatt. Hozzátette, hogy ez az utolsó pillanat, amikor még változtathatnak valamit Svájc érdekében.

“A migrációs adatok hajmeresztők” – mondta. “2022-ben Svájcnak 200 000 fővel több lakosa lesz, ez Bázel kanton lakosságával egyezik meg”.

Az a veszély is fenyeget, hogy egy Szerbia és Koszovó közötti konfliktus csak tovább növelné a menekültek számát, amellyel Svájcnak szembe kell néznie.

Az ország már most is gyorsan közelít a 9 millió lakoshoz. A 2022-es évben 145 958 ember érkezett, ami 8,89 millióra emelte a lakosság számát. Már csak idő kérdése, hogy a lakosság száma elérje a 9 milliót.

Az elmúlt 20 évben Svájc lakossága 21 százalékkal nőtt.
“Ha Svájc a következő 20 évben ismét ilyen erőteljes ütemben növekszik, akkor minden összeomlik.” – magyarázta Matter. Szerinte az ország pénzügyi tartalékai az oktatás, az egészségügy és a közlekedés terén kimerültek.

A népszavazás szövegének részletei

Az ország adósságfékjéhez hasonlóan a népszavazás a bevándorlás fékjét szolgálná. A szöveg kimondja, hogy bizonyos népesedési korlátok elérése esetén a kormánynak bizonyos lépéseket kell tennie a népességnövekedés megállítása érdekében. Ha például Svájc lakossága eléri a 9,5 milliót, akkor a Svájci Szövetségi Tanácsnak új törvényekkel lépéseket kell tennie a növekedés megállapítása érdekében.

Ha azonban az ország lakossága eléri a 10 milliót, a kormánynak “szigorú intézkedésekkel” kell reagálnia, beleértve azt is, hogy a Szövetségi Tanácsnak fel kell mondani akár olyan nemzetközi megállapodásokat, mint az ENSZ migrációs paktumai vagy a szabad mozgásra vonatkozó uniós szerződések.

Fontos megjegyezni, hogy Svájcban a múltban több népszavazás is volt a bevándorlás témájában, köztük a híres 2014-es népszavazás “a tömeges bevándorlás ellen. Az SVP által támogatott népszavazás célja az volt, hogy szigorú kvótákat vezessenek be a bevándorlásra. De a népszavazás érvényessége ellenére a svájci parlament többé-kevésbé kivitelezhetetlenné tette a referendumban megszavazatott intézkedéseket.