Bill Gates lesz majd egyszemélyben az új Egészségügyi Világszervezet?

Bill Gates újra akcióban lendült. A Microsoft multimilliárdos alapítója épp most dobta piacra új könyvét, emellett egy új Egészségügyi Világszervezet létrehozásán gondolkodik. 

“Hogyan előzzük meg a következő világjárványt?” – ez Bill Gates nem túl üdvözítő címmel megjelent új könyve, mely potom 26,95 euróért már a miénk is lehet. Egy olyan esszé, amelynek célja, hogy figyelmeztesse a világot egy új világjárvány kitörésére, amelyet Gates ma már teljesen természetesnek tart.

Bill Gates totálisan rápörgött a pandémia témára, hiszen mióta kitört a világjárvány minden interjújában csak erről tud beszélni. Végülis érthető, hiszen míg az átlagembereknek komoly anyagi válságot okozott a járvány és a lezárások, addig Bill Gates “szerény” 24 milliárd dollárral tudta növelni vagyonát. Emellett bevásárolta magát egy COVID-gyorsteszteket gyártó cégbe is, amivel szintén nagyot kaszált, hiszen az elmúlt időszakban mindenki úgy vitte a teszteket, mint a cukrot. Egy szó mint szó Bill Gates “jós” képességeivel tudja mindig, mibe kell fektetni.

Nemrégiben adott interjújában a milliárdos úgy fogalmazott, hogy “még mindig veszélyben vagyunk, egy fertőzőképesebb és halálosabb változat jöhet”.

A Wall Street Journalnek azt is elárulta azonban, hogy egy újabb globális egészségügyi projekten dolgozik. Ugyan már létezik egy globális egészségügyi szervezet, ez pedig nem más, mint az Egészségügyi Világszervezet – amelynek költségvetését 10%-ban a Bill & Melinda Gates Alapítvány finanszírozza, ezzel pedig a második legnagyobb támogatója – Bill Gates maga akarja a kezébe venni ezt a nemes feladatot.

Gates azt állította: “Szükségünk van egy jól finanszírozott globális szervezetre, amely elegendő főállású szakértővel rendelkezik az összes szükséges területen, emellett közintézményi státuszból fakadó hitelességgel és tekintéllyel is bír, valamint egyértelmű megbízatással, hogy a világjárvány megelőzésére összpontosítson.”

A WHO helyett itt lenne a GERM

A Microsoft alapítója már nevet is talált a saját szervezetének: GERM, Global Epidemic Response and Mobilization, és világos elképzelése van arról, hogyan kellene kinéznie.

“Becsléseim szerint a GERM-nek körülbelül 3000 teljes munkaidős alkalmazottra lenne szüksége. Képességeiknek le kell fedniük a következő területeket: járványtan, genetika, gyógyszer- és vakcinafejlesztés, adatrendszerek, diplomácia, gyorsreagálás, logisztika, számítógépes modellezés és kommunikáció.”

A GERM feladatai közé tartozna a karantén és a zárlatok elrendelésének értékelése is a vírus okozta új megbetegedések gyanúja esetén. És ki finanszírozná ezt az új projektet? Gates becslései szerint a GERM létrehozásához kezdetben 1 milliárd euróra lenne szükség, de úgy tűnik, a Microsoft alapítójának nem áll szándékában ezt az összeget a saját zsebéből kihúznia. A vállalkozó közpénzből finanszírozná új ötletét. Gates tehát egy olyan új szervezetet akar, ahol az összes munkát ő végezteti, ő dönt mindenről, de azt a világ országai fizetik.

Ezután már csak azt a kérdést tennék fel: miért érzi úgy egy magánszemély, aki nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel és tapasztalattal, emellett nincs állami legitimációja sem, hogy jogosult befolyásolni a globális egészségügyet?