1000 Bitcoint vesztett a rossz befektetési tanács miatt – bosszút állt

Néhány vietnámi férfi 1000 Bitcoint vesztett rossz befektetési tanács miatt. Bosszút álltak, amiért most letartóztatták őket.

Két vietnami rendőrt és további 15 személy ellen emeltek vádat azért, mert 9,5 millió dollár értékű bitcoint (BTC) loptak el egy üzletembertől.

A rendőrpárost egy magánnyomozó bérelte fel, hogy felkutassák egy üzletember hollétét, akit azzal vádoltak, hogy rossz befektetési tanács miatt még 2018-ban 1000 BTC elvesztett.

Az ügyészek szerint a Tai nevű gyanúsított több társával kripto-tranzakciókat folytattak egy Le néven emlegetett kriptobefektetővel.

Az üzleti kapcsolatuk során Tai 1000 bitcoint adott el körülbelül 100 milliárd VND (4 millió dollár) értékben 2018-ban, Le tanácsára. A pénzt újra befektette más kriptovalutákba, abban a reményben, hogy rövid távon hatalmas megtérülést érhet majd el. A dolgok azonban nem a tervek szerint alakultak, ugyanis Tai és társai mindent elveszítettek.

Az elégedetlen ügyfelek, Tai és partnerei azzal vádolták Le-t, hogy a rossz befektetési tanács eredményezte a tőke elvesztését.

Annak érdekében, hogy megtérítse a veszteségeket, Tai felvette a kapcsolatot egy magánnyomozóval, és 1000 dollárt fizetett azért, hogy előkerítse Le-t. A nyomozó, miután megkapta Le személyes adatait, felbérelte a két rendőrt, hogy segítsenek a keresésben.

Az ügyészek megjegyezték, hogy a magánnyomozó megfigyelési technológiát is használt, hogy Le nyomára bukkanjon, és végül Ho Si Minh városban megtalálták.

Feljelentés helyett önbíráskodás

2020. május 12-én Tai és a bűntársai megpróbálták leszorítani Le autóját, majd egy hídhoz érve az egyik bűntárs a motorjával belement Le autójába. Abban a reménykedtek, hogy amikor kiszáll az autóból, hogy megnézze az okozott kár, elrabolják majd.

A veszélyt érzékelve Le azonban nem szállt ki az autóból, hanem elmenekült a helyszínről. Öt nappal később a csoport végül elfogta Le-t és családját, és többször megfenyegette, hogy fedje fel kriptovaluta pénztárcájának jelszavát.

Le-t több mint két órán át faggatták. Kénytelen volt felhívni testvérét, hogy utaljon át nekik 1000 bitcoint (56,7 millió dollár). Le azonban sikoltozott a bátyjával folytatott telefonbeszélgetés közben, hogy figyelmeztesse, hogy kényszer alatt áll. Ekkor a csoport elmenekült a helyszínről, telefonokat és fényképezőgépeket vittek magukkal, megsemmisítették a bizonyítékokat.

Le és családja jelentette az esetet a rendőrségnek, és a további vizsgálatok során kiderült, hogy a csoport 168 BTC-t (mai áron 9,5 millió dollár értékben) lopott el másoktól. A tetteseket júniusban fogták el, és akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak a bűncselekményért – tette hozzá a jelentés.

Forrás: Vietnam Express