Jelentős prémiummal megy és ment a chicagói tőzsdén a bitcoin

A chicagói CME származtatott termékekre specializálódott tőzsdéjén a határidős ügyletek minden idők egyik legmagasabb prémiumával nyitotta a BTC az évet, elérve a 47 000 dollárt, amikor a kereskedés elkezdődött hajnalban. A bitcoin ára aktuálisan már 45 ezer dollár felett mozog ( BTC Price BTC Price ), miközben a CME határidős piacán már 46 ezer dollár felett jár.

A kérdés nem a Bitcoin spot ETF jóváhagyás, hanem a beáramló új tőke mértéke

Azt nem teljesen tudni, hogy miért alakult ki ez a magas prémium, de a vezető elmélet bennfentes kereskedelemre mutat. Eszerint a Bitcoin spot ETF jóváhagyása már tényleg a küszöbön áll az Egyesült Államokban. A CME-t az intézményi befektetők sűrűn használják, hiszen egy szerződés öt bitcoinnal egyenértékű. Ami azt is mutatja, hogy a Wall Street jóval optimistább a bitcoinnal kapcsolatban, mint a piac többi része. Egy másik elmélet szerint nagyon sokan alakítják át portfoliójukat az új évre és ebben nagyobb szerepet kap a legnagyobb kriptovaluta is. A Bitcoin spot ETF jóváhagyása bármikor megtörténhet már, de az biztos, hogy jövő hét szerda előtt döntésnek kell születnie. Az ügyfelek is felsorakoztak, a Bitwise például több mint 200 millió dollár értékben tervez bevásárolni a jóváhagyás pillanatában.

De hogy mi lesz az árral a jóváhagyás pillanatában, azt nehéz megmondani. Főleg azért nem, mert a jóváhagyás nem jelenti azt, hogy azonnal meg is kezdődik a kereskedés. Az optimista becslés szerint a jóváhagyás megjön a héten és jövő héten mehet a kereskedés. És akkor még azt sem tudni, hogy valójában mekkora az igény az ETF-re. A medvék szerint túlzóak a becslések, a bikák szerint pedig dollármilliárdok várnak a jóváhagyásra. És most már nem is a Bitcoin spot ETF jóváhagyása a kérdés, hanem az emiatt beáramló tőke a piacra. Van olyan becslés, amely szerint az első évben 4 milliárd dollár is bemozdulhat bitcoinba. Az integráció viszont biztos nem lesz azonnali. A közép- és hosszútávú befektetők számára azonban ennek nincs jelentősége. Venni és hodlolni – a számok és szakértők szerint ez kifizetődő lesz.