Három kriptoszektorhoz kapcsolódó esemény, amire figyelni kell 2024-ben

Ahogy a kriptoszektor terjeszkedik, a közösség folyamatosan figyeli azokat a jelentős eseményeket, amelyek befolyásolhatják az ökoszisztéma növekedési pályáját. Ahogy most a dolgok kinéznek, 2024 történetesen tele van ilyenekkel.

MiCA

Az európai MiCA végrehajtása

Évekkel azután, hogy a kriptoszektor folyamatosan világos irányelveket kért az Európai Uniótól és országai jogalkotóitól, az EU végre bemutatta a kriptoeszközök piacáról szóló rendeletet, azaz a MiCA szabályozást. Ez a keretrendszer szigorú szabályokat állapítana meg a kriptocégek tavaly látott tömeges összeomlásának megakadályozása érdekében.

Az Európai Bizottság kétéves előkészítő munkát követően 2020. szeptemberében mutatta be a MiCA-t. A rendelet célja, hogy szabályozzák a kriptovaluták kibocsátását és kereskedését, miközben megvédik az ágazatot a csalárd tevékenységektől.

Az EU Parlamentje tavaly áprilisban 517-38 arányban megszavazta a MiCA irányelvet, ezután pedig a 27 tagállamot tömörítő EU Tanácsa májusban egyhangúlag jóváhagyta az új szabályozást.

A rendeletet két szakaszban hajtják végre. A stabilcoinokra vonatkozó szabályok 2024. június 30-án lépnek hatályba, a többit pedig 2024. december 30-tól alkalmazzák. Az új szabályozás végrehajtása más régiókat is arra ösztönözhet, hogy egyértelmű szabályozási keretrendszert alkossanak a kriptoszektor számára.

Az Ethereum ETF-ek jóváhagyása

Míg a kriptoszereplők januárra több spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) jóváhagyását várja, addig az Ethereum ETF-ek esetében február és május között szintén várható a szabályozói jóváhagyás.

Több cég, köztük az Ark Invest/21Shares, a VanEck, a Hashdex, az Invesco/Galaxy Digital és a Grayscale Investments, is kérelmet nyújtott be az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelethez (SEC) spot és vegyes ETF-ek indítására.

Ezen ETF termékek jóváhagyása szélesebb körű hozzáférést biztosíthat a befektetőknek az Ethereum ökoszisztémához, teret adva a nagyobb tőkebeáramlásnak.

Bankman-Fried óvadék szabadlábra helyezés

Az SBF ítélete

A harmadik nagy esemény, ami komoly izgalmakat okozhat nekünk 2024-ben, az SBF tervezett ítélete márciusban. Nagyjából négyórás tanácskozás után az esküdtszék bűnösnek találta a kegyvesztett kriptomogult hét vádpontban, többek között értékpapírcsalás, árutőzsdei csalásra irányuló összeesküvés és pénzmosásra irányuló összeesküvés miatt.

SBF saját célokra használta fel a felhasználók vagyonát, és több milliárd dollárt csalt ki a befektetőktől, miközben kriptobirodalmát az ügyfelek menedékeként marketingelte. Az FTX 2022. novemberében bekövetkezett összeomlása olyan fertőzést váltott ki, amely más cégeket is a vesztébe sodort. Miközben a kriptotőzsde csődeljárása még folyamatban van, SBF-re legfeljebb 115 év börtönbüntetés vár.